Home Društvo BUNICA Započeli radovi na postavljanju betonske brane

BUNICA Započeli radovi na postavljanju betonske brane

SHARE

Nakon zimskih dana, kada betonske blokove odnesu bujice, svake godine se pred sezonu kupanja uradi rekonstrukcija istih i napravi bazen, u kojem posjetioci mogu uživati cijelo ljeto

Na Bunici, poznatom kupalištu i omiljenom izletištu Mostaraca, u četvrtak su započeli radovi na postavljanju betonske brane, kako bi kupačima u nadolazećem ljetnom periodu bilo omogućeno potpuno uživanje u ljetnim radostima. Poznato je da Bunica svake godine broji nekoliko stotina kupača dnevno, koji spas od ljetnih vrućih dana potraže upravo na ovoj lokaciji.

Akcija uređenja

Nakon zimskih dana, kada betonske blokove odnesu bujice, svake godine se pred sezonu kupanja uradi rekonstrukcija istih i napravi bazen, u kojem posjetioci mogu uživati cijelo ljeto.

Grad Mostar je prošle godine pokrenuo akciju uređenja rekreacionog centra “Bunica” na Buni, s željom i ciljem da se ovaj prostor ponovno uredi i oplemeni te da se osposobi i bazen za kupanje. Tako se bazen očisti, postave se betonske zaustave, a prošle godine je bilo govora da će se postaviti pokretni toaleti, pa se nadati da će se taj projekt realizirati ove godine.

Ono što se svake godine uradi jeste uređenje zelenih površina koje podrazumijeva kosidbu i uklanjanje smeća.

Ljepote Bunice

Oni koji poznaju Bunicu još od prije rata, te i onu netom nakon rata, kažu da Bunica nije ni približno, niti će ikada više biti ono što je bila prije ratnih događanja, te da takvu ljepotu više nikada neće dosegnuti.

No, nakon svih godina ‘propadanja’ Bunice, od prošle godine je krenula sasvim druga priča.

Naime, lokacija je živnula, te je bilo puno više kupača u odnosu na prijašnje godine, a prema svemu sudeći, ova sezona bi mogla biti čak bolja od prethodne.

Prošle godine bili su postavljeni i štandovi s raznom ponudom jela, hladnih napitaka, kao i slastica, a slika Bunice je bila, pa može se reći, približno kao nekada prije, kada se u njenim blagodatima u potpunosti uživalo i kada se vodilo brige o izgledu ove lokacije.

Piše: Sanda Peco, mostar@dnevni-list.ba, foto:mostarski crnjaci