Home Društvo Stiže veliko zatopljenje, temperature i do 33 stupnja

Stiže veliko zatopljenje, temperature i do 33 stupnja

SHARE

Približavanjem lipnja mnogi građani Bosne i Hercegovine s dosta pozornosti prate vremenske prognoze, pri čemu se, naravno, u prvi plan stavljaju pitanja i strahovi glede toga kakvo će vrijeme biti tijekom ovoga ljeta. Naravno, tu se, prije svega, misli na vrijeme godišnjih odmora, a tu su i učenici i studenti koji također priželjkuju stabilne vremenske prilike. Nakon hladne fronte koja je tijekom svibnja pogodila BiH, stiže prvi val vrućina. Tako se najavljuje porast temperatura koje bi već idući tjedan trebale ići i do 33 stupnja.

Meteorolozi upozoravaju kako će ljeto biti dugo s razdobljima toplinskih udara. Nisu isključene ni brojne alergijske reakcije i druge poteškoće prouzročene tim visokim temperaturama. Anticiklona, koja je i zaslužna za stabilne vremenske prilike u većem dijelu Europe, tijekom ljetnih mjeseci širi se prema istoku, uspostavljajući južno visinsko strujanje. Idući tjedan će biti sunčano i stabilno, a takvo vrijeme će alergičarima vrlo vjerojatno teško pasti.

Najviše dnevne temperature kretat će se od 27 do 32, a u okolici Zenice, Banje Luke i Mostara mogu se očekivati i 33 °C. Jutra će postajati sve toplija, temperature će se u Bosni kretati od 14 do 18 stupnjeva, a u Hercegovini od 17 do 21 °C. Takve temperature najavljuju se za iduća dva tjedna. Ovakve najave najviše vesele turističke djelatnike jer će imati jako dobro otvaranje nove i obećavajuće turističke sezone.