Home Društvo ​Prosjačenje je unosan biznis u Mostaru?

​Prosjačenje je unosan biznis u Mostaru?

SHARE

Mostar u jeku svake turističke sezone brine istu brigu, a Ljubo Bešlić će od PU Mostar tražiti veći angažman na ulicama.

Nezadovoljni građani Fejićeve ulice u Mostaru nedavno su tijekom razgovora s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem i načelnicima gradskih odjela apostrofirali sve veći broj prosjaka u Starom gradu.

Riječ je o staroj boljci Mostara, s kojom dosad iz MUP-a i gradskih struktura nisu uspijevali izići na kraj. Pouzdano se zna da u grad na Neretvi radi prosjačenja tijekom turističke sezone dolaze prosjaci iz ostalih bh. gradova i zemalja regije, a njihova brojnost i ponašanje dugo već kreiraju lošu sliku i ne šalju lijepu poruku iz Mostara, piše Oslobođenje.

Jedan od ugostitelja iz Fejićeve rekao je da je davno potrošio sve metode kojima se borio protiv prosjačenja, kazavši i da mu je preostalo još da se sam fizički bori protiv prosjaka, kako bi gostima osigurao mir.

U MUP-u, pak, kažu kako se početkom svake turističke sezone pojačavaju mjere na ulicama gdje prosjaci presreću ljude. Glasnogovornik Ljudevit Marić ponovio je da se i ovog puta čini sve što je u njihovoj moći kako bi se problem riješio.

Ranija iskustva su negativna iz niza razloga, ponajviše što osobe koje prose nemaju osobne dokumente, nemaju prijavljena prebivališta, a s ulice ih je zakonom zabranjeno fizički udaljiti.

Pisanje prijava nije urodilo plodom, kao ni izmještanje u ustanove koje brinu o ovoj populaciji. I Centar za socijalni rad dosad se također suočavao s problemima. Gradonačelnik Ljubo Bešlić napominje da je Gradska uprava dosad uložila sredstva u sobu Centra za smještaj maloljetnih osoba koje policija zatiče na ulici tijekom prosjačenja, gdje su dosad boravili sve do povratka u domicilna mjesta.

– Suočeni smo i s problemom manjka uposlenika u PU Mostar, pa naši policajci danas, nažalost, ne mogu odgovoriti svim zadaćama.

To je ogroman problem, jer Mostar svake godine ima sve više turista, a prosjačenje je postalo “unosan biznis”. Tome jednostavno moramo stati na kraj, izjavio je Bešlić, dodajući da mostarski Romi nisu problem, već oni koji dolaze sa strane. Poručio je i da će od PU Mostar tražiti veći angažman o ovom pitanju. – See more at: http://www.pogled.ba/clanak/prosjacenje-je-unosan-biznis-u-mostaru/116620#sthash.nTHtUNxT.dpuf