Home Gospodarstvo Ako Konzum ode u stečaj, u BiH ugroženo 15-20 tisuća radnih mjesta

Ako Konzum ode u stečaj, u BiH ugroženo 15-20 tisuća radnih mjesta

SHARE

Zatvaranje ili stečajni postupak nad “Konzumom“ u BiH, “Velprom“ ili bilo kojom drugom kompanijom negativno bi se odrazilo na poslovanje domaćih tvrtki u BiH, rekao je za N1 Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH te istaknuo da bi se to odrazilo na 15.000-20.000 radnih mjesta u BiH.

“Znam mnoge kompanije koje bi morale otpustiti 30 do 40 posto svog radnog osoblja, morale bi proizvodnju prepoloviti i drugačije se zbrinuti no što je slučaj sada. Nije posljedica zatvaranje 5.000 radnih mjesta, već je to povezanost u opskrbi, što bi se možda odrazilo i na 15 do 20 tisuća radnih mjesta u BiH. Svakako da treba podržati svaku mjeru ili aktivnost, s tim da se uvode kontrolne mjere kako se ne bi došlo do nečeg zabrinjavajućeg, nečega što bi moglo zakočiti poslovanje u BiH“, dodao je Bojić te naveo da su se u posljednje vrijeme mogle čuti da su određene mjenice kao jamstvo dali Sarajevski Kiseljaka i Ledo iz Čitluka.

“S tim u svezi sam tada pozvao naše zakonodavce da kažu da se ne može zabilježba prava bilo kojem kreditoru dati prije no dobavljač namiri svoje dugove kod bilo kojeg subjekta, u ovom slučaju “Agrokoru“. Da smo taj zakonodavni okvir imali kad je bio aktualan slučaj “Tuš“, naši poljoprivrednici i dobavljači ne bi bili prevareni od strane Mirka Tuša i njegovih suradnika”, kazao je Bojić koji, ukazavši na slabosti bh. zakonodavstva, navodi da se mora promijeniti Zakon o gospodarskim društvima na način da se odgovornost prebaci na upravitelje, tj. menadžment.

Tada ne bi bilo, kako je naveo, namjernih ili zlonamjernih prijevara niti izvlačenja kapitala jer će odgovarati onaj koji to radi. Prema njegovoj ocjeni, postali smo taoci velikih trgovačkih lanaca, što je nezdravo.