Home Društvo Počelo obilježavanje 40 godina Glazbene škole u Širokom Brijegu

Počelo obilježavanje 40 godina Glazbene škole u Širokom Brijegu

SHARE

Sinoć je u prostoru Narodne knjižnice u Širokom Brijegu započelo obilježavanje vrlo važnog jubileja za obrazovni i kulturni život ovog grada. Naime, Glazbena škola Široki Brijeg ove godine obilježava 40 godina postojanja i uspješnog rada na odgoju i obrazovanju djece i mladih u glazbenoj kulturi.

U proteklih 40 godina, od 1974/75 školske godine, kroz Osnovnu glazbenu školu prošlo je preko 3000 djece koji su uz pjevanje, solfeggio i teoriju glazbe, učili svirati jedan od instrumenata: glasovir, gitaru, violinu, flautu, trubu, saksofon, violončelo, harmoniku, orgulje, tamburice, priopćeno je iz Glazbene škole Široki Brijeg.

Najuspješniji su od 1996/97 školske godine dobili priliku nastaviti svoje obrazovanje u Srednjoj glazbenoj školi, koja je jedina takva u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Od skromnih početaka, područnog odjeljenja mostarske glazbene škole, pa do danas kroz školu je prošlo puno poznatih i priznatih glazbenih umjetnika i pedagoga iz BiH i susjednih zemalja, jer u Širokom Brijegu nije bilo dovoljno obrazovanog kadra za održavanje kvalitetne i potpune nastave.
Danas se veliki broj bivših učenika vratio u svoju školu i dalje širi znanje i ljubav prema glazbi novim generacijama, dok studenti glazbe iz Širokog Brijega, na školovanju u Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, čekaju svoj povratak, navodi se u priopćenju.

Četrdesetu obljetnicu postojanja Glazbena škola Široki Brijeg obilježit će izložbom fotografija “40 godina rada Glazbene škole Široki Brijeg”, koju je uz suradnju s djelatnicima Glazbene škole priredio akademski slikar Vladimir Kraljević.

Izložba će biti otvorena 29. svibnja, u 19 sati, u Narodnoj knjižnici.
U srijedu, 3. lipnja, u dvorani Zavoda Svete obitelji, s početkom u 18 sati, premijerno će biti prikazan dokumentarni film o Glazbenoj školi Široki Brijeg “Da Capo”, redatelja Zdenka Jurilja.

Istoga dana u 19:30 sati planiran je svečani koncert na kojem će nastupiti sadašnji i bivši učenici, koji će izvoditi evergreene hrvatske i svjetske klasične glazbe.

Na koncertu će nastupiti i Meri Cetinić, kao i Ivan Mikulić, bivši učenik ove škole.