Home Društvo Predsjednica odlikovala Irenu Kačić, majku najmlađe žrtve pokolja na Ovčari

Predsjednica odlikovala Irenu Kačić, majku najmlađe žrtve pokolja na Ovčari

SHARE

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih i društvenih vrednota predsjednici Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije Ireni Kačić koja je u jesen 1991. godine u Vukovaru izgubila muža Petra te šesnaestogodišnjeg sina Igora, najmlađu žrtvu pokolja na Ovčari.

Izrazivši poštovanje i osjećaj duboke poniznosti svim majkama i udovicama “pred žrtvom koju su prinijele i svakoga dana iznova prinose na oltar slobode naše domovine Hrvatske”, Predsjednica je u obraćanju gospođi Kačić kazala da riječima nije moguće dostojno opisati njezin trnoviti životni put i težinu kušnji koje su pred nju stavljene u onim slavnim, ponosnim, ali i tragičnim danima obrane i pada Vukovara, kada su u zločinačkoj osveti okončani životi njezinog supruga Petra i sina Igora, a ona s kćerima Sandrom i Silvijom protjerana.

“Ne mogu niti početi shvaćati bol s kojom ste se suočili. To mogu samo oni koji su prošli istu patnju. Svaka riječ koju bih dalje pokušala izreći bila bi nedostatna. Stoga ću samo još jednom ponoviti jedno skromno hvala.

Hvala vam što ste suprugu i sinu bili osloncem i dali im snagu da brane svoj grad i Domovinu u onoj toliko neravnopravnoj bitci. Hvala što ste svojoj djeci usadili ljubav prema Hrvatskoj.

Hvala vam što ste i nakon svih tragičnih događaja našli snage nastaviti živjeti i nesebično pomagati drugim majkama i udovicama te članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja na njihovu teškom putu povratka u barem približno normalan život”, istaknula je Predsjednica.

Svoj život istinski ste posvetili Hrvatskoj i onima kojima je teret žrtve koju je Domovina od njih zatražila ponekad bio i pretežak, naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović u obraćanju odlikovanoj Ireni Katičić te uputila zahvalu i njezinim kćerkama jer su zajedno s majkom “iznijele ovaj pretežak teret”.

“Vjera u život vječni dopušta nam zamišljati kako oni koji su položili svoje živote i dalje gledaju na nas i bdiju nad Hrvatskom. Draga gospođo Kačić, sigurna sam da vašeg Petra i Igora pogled na vaš život od trenutka kada ste toliko prerano razdvojeni ispunjava ponosom i radošću. Za to vaše životno djelo danas mi pripada čast odlikovati vas Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Vjerujem da lik ove sjajne žene na simboličan način povezuje sve hrvatske žene koje su kroz povijest podnijele žrtve za svoje obitelji i za našu dragu Domovinu, i koje su, unatoč gubitku najmilijih, s nadom, vjerom i ljubavlju ustrajale činiti dobro”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Sin Irene Kačić, Igor, bio je najmlađa žrtva pokolja na Ovčari u studenome 1991. godine, nakon što je okupiran Vukovar. Muž Petar bio je zapovjednik obrane vukovarskog Sajmišta, a poginuo je početkom listopada 1991. godine.