Home Crna kronika Terorist iz BiH uhićen u Francuskoj

Terorist iz BiH uhićen u Francuskoj

SHARE

Sabir Mahfouz Lahmar, koji je 2001. godine uhićen u Bosni i Hercegovini zajedno s još pet drugih naturaliziranih državljana BiH arapskog porijekla i prebačen na Gvantanamo, uhićen je u Francuskoj pod optužbom da je za Islamsku državu regriturao ljude, javili su francuski mediji.

Lahmar je prije 16 godina, pod dramatičnim okolnostima i protivno odlukama tadašnjih pravosudnih institucija Federacije BiH i dijela međunarodne zajednice, prebačen s ostalih pet uhićenih u zatvor Gvantanamo na Kubi.

Tamo se suočio s optužbama da je pripremao eksplozivnu napravu koju bi aktivirao u američkom konzulatu u Sarajevu.

Oslobođen je 2009. godine, ali nije mogao boraviti u BiH, čije mu je državljanstvo bilo oduzeto. Francuska je pristala da ga primi i u toj je državi živio sve do uhićenje jučer.

Mediji, pozivajući se na sudske izvore u Francuskoj, objavili su da je Lahmar uhićen s još šest ljudi koji su činili organiziranu grupu koja je za Islamsku državu vrbovala i regrutirala ljude.

On je bio najstariji (48) u grupi koju su činila četiri muškarca i dvije žene. Pet njih, kao i Lahmar, živjeli su u Bordeaux-u, dok je šesta osoba živjela u Parizu. Francuske vlasti prenijele su medijima da nisu nađeni dokazi da je grupa spremala neki teroristički napad.