Home Politika Preminuo najveći zagovornik samostalnosti Hrvatske – bivši austrijski ministar Alois Mock

Preminuo najveći zagovornik samostalnosti Hrvatske – bivši austrijski ministar Alois Mock

SHARE

Bivši austrijski vicekancelar i ministar vanjskih poslova, te veliki prijatelj Hrvatske Alois Mock preminuo je danas u 83. godini života, nakon duge i teške bolesti, javlja austrijski ORF.

Bio je ministar vanjskih poslova Austrije od 1987. do 1995., te je u svojoj zemlji zapamćen kao “Mister Europa”, najzaslužniji za ulazak Austrije u Europsku uniju.

Hrvatska ga pamti kao zapadnog političara koji se zalagao za međunarodno priznanje Hrvatske, Slovenije, te Bosne i Hercegovine.

Veći dio svog života proveo je u politici, i to u Austrijskoj narodnoj stranci (ÖVP), koju je i vodio kao njen predsjednik od 1979. do 1989. godine.

Tijekom lipnja 1989. godine presjekao je zajedno sa svojim mađarskim kolegom Gyulom Hornom žicu “Željezne zavjese” između Austrije i tada komunističke Mađarske.

Na otoku Braču podignut mu je spomenik uz Hansa Dietricha Genschera i papu Ivana Pavla II.

1996. godine odlikovan je Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za osobite zasluge u razvitku prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Austrije, te za veliki doprinos međunarodnom priznanju samostalne i nezavisne Republike Hrvatske.

Narod.hr