Home Društvo Lipanjske zore: Akcija HVO-a kojom je oslobođena dolina Neretve od srpskog agresora

Lipanjske zore: Akcija HVO-a kojom je oslobođena dolina Neretve od srpskog agresora

SHARE

U Hercegovini se ove godine proslavlja 25 godina velike akcije Hrvatskog vijeća obrane “Lipanjske zore”. Riječ je o vojnom pothvatu kojim je oslobođena dolina Neretve od srpskog agresora koji je preko toga područja želio zauzeti i južnu Dalmaciju te taj dio teritorija odcijepiti od Hrvatske.

– Nakon što je Predsjedništvo BiH 29. travnja povjerilo obranu Mostara HVO-u, krenule su pripreme za oslobađanje doline Neretve. Hrvatskim snagama trebalo je samo 40 dana da se organiziraju, konsolidiraju i provedu akciju oslobađanja. Do tada je vladalo mišljenje kako je teško pobijediti ondašnju JNA i snage koje su s njom pokušale okupirati ovaj dio teritorija, ali nakon Lipanjskih zora sve se promijenilo, rekao je za Večernji list ministar branitelja HNŽ-a Oliver Soldo.

Dodao je da su linije koje su postavljene prema JNA i srpskim snagama u tome trenutku ostale do kraja ratnih događanja. Slomljeni planovi agresora – Oslobađanjem doline Neretva slomljeni su planovi ondašnjeg Beograda da će ovi prostori ostati u nekoj krnjoj Jugoslaviji ili “velikoj Srbiji”. Spašena je i južna Dalmacija jer su agresorske snage preko Hercegovine mislile nastaviti pohod prema Hrvatskoj. Još jednom ćemo se tijekom obilježavanja manifestacije pokloniti žrtvi hrvatskih branitelja koji su uspjeli obraniti ovaj prostor i promijeniti tijek rata, poručio je Soldo.

Kao što je to slučaj i u Jajcu, tzv. Armija BiH prisvojila je i ovu akciju i predstavlja je kao svoju.

Cilj je prekrojiti povijesne činjenice kako bi se HVO mogao proglasiti agresorskom vojskom.