Home Društvo U nedjelju na Humcu počinje devetnica sv. Anti

U nedjelju na Humcu počinje devetnica sv. Anti

SHARE

Bliži se blagdan sv. Ante Padovanskoga. U Hercegovini je najveće svetište na Humcu u Ljubuškom, gdje se nalaze Franjevački samostan, stara i nova crkva sv. Ante, a na slavlje dolaze vjernici iz mjesta znatno šire od ljubuškoga kraja. Ovogodišnja proslava ima posebno i dodatno značenje s obzirom na to da se ove godine obilježava 150. godišnjica ponovne gradnje Samostana na Humcu, nakon što su Turci srušili prethodni, a istodobno Frama župe Humac slavi 25. godišnjicu svoga postojanja i djelovanja, kao prva i najstarija Frama u BiH.

U sklopu duhovnih priprema za blagdan, na Humcu će se, kao i svake godine, moliti pobožnost devetnice koja počinje u nedjelju, 4. lipnja. Crkveno dvorište bit će crkva na otvorenom, za devet večeri doći će tisuće vjernika koji će se moliti za zagovor, pomoć i zaštitu velikog i štovanoga sveca. Svake večeri bit će prigoda za ispovijed koja počinje u 17 sati, u 17.30 moli se krunica, a u 18 sati pobožnost i sveta misa. Sudjelovat će brojni domaći i svećenici sa strane kao predmolitelji i predvoditelji misnih slavlja.

Svete mise će slaviti (ovim redom) fra Tihomir Bazina (Čerin), fra Bojan Rizvan (Zadar), fra Ivan Penavić (Posušje), fra Kristijan Stipanović (Imotski), fra Zoran Kutleša (Imotski), fra Danko Perutina (Mostar), hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko, fra Damir Pavić (Sarajevo) i uočnicu prof. dr. fra Anđelko Domazet, dekan KBF-a u Splitu. Svečanu svetu misu na sam blagdan, 13. lipnja, slavit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Dodajmo i to kako će se i ove godine tijekom devetnice organizirati akcija dragovoljnog darivanja krvi u ponedjeljak, 5. lipnja, u samostanskoj Dvorani sv. Ante, od 9 do 12 sati.

Pred vratima smo proslave blagdana zaštitnika i velikog zagovornika sv. Ante na Humcu. Svake godine kroz ovih deset dana za sve nas je to svojevrsna duhovna obnova.

Ova godina za nas je posebna s obzirom da obilježavamo 150. Godina od ponovne gradnje samostana na Humcu koji je stavljen pod okrilje sv. Ante Padovanskog. Iz njega su potekli mnogi duzhovni plodovi kako na duhovnom tako i kulturnom kao i inim drugim plemenitim stvarima. Tko sve može pobrojiti doli Bog kojemu slava i čast pripada.

Zato bi htjeli ovu godinu obilježiti u znaku zahvalnosti Bogu za sve što je poteklo kao vrelo milosti s ovog Humačkog brežuljka. (Samu proslavu imati ćemo na jesen oko blagdana sv. Franje.) To je i danas poticaj za nas da budemo zahvalni za tolike koji su uložili svega sebe, ali i krv prilili za krst časni i slobodu zlatnu. To je poruka i za nas danas da budemo ljudi zahvalnosti jedni prema drugimakako bi ovaj svijet u kojem jesmo izgrađivali da bude ljepši i ugodniji za život.

Uz ovu visoku obljetnicu ponovne gradnje samostana, jer su jedan u svoje vrijeme Turci srušili u Ljubuškom, te ondašnji fratri ponovno grade duhovno zdanje, ove godine slavimo i 25. godina Franjevačke mladeži Humac koja je najstarija i prva Frama u BiH.

Mladost je i naša budućnost. I njima hvala za sve što su činili kroz ove godine. Bilo je toga dosta i teško je sve to pobrojati. Oni su pripremili svoj program, izdavanje CD-a „Gospodin mi dade braću“, spota, koncerta za 10. Lipnja nakon Devetnice.

Želimo da ovi dani budu s temama, predvoditeljima, sv. sakramentima, zavjetima, pobožnostima plodonosni za sve koji ovih dana budu hodočastili u ovaj posvećeni prostor.

Želja nam je da sve ovo što primimo stavimo u svagdašnjicu i živimo prožeti Bogom. To je želja sv. Ante zagovornika i zaštitnika. Bio je veliki propovjednik, bogonosac, a to trebamo i mi biti.

S vama smo duhovnom povezani i želimo da ovi sveti dani i blagdan sv. Ante bude svima duhovno nadahnuće, okrepa, snaga, putokaz u životu. S tim na sve vas zazivamo Božji blagoslov po zagovoru sv. Ante.

VAŠI FRATRI S HUMCA

PROGRAM

NEDJELJA – 4. lipnja 2017.

Tema: Krist, nada naša (1 Tim , 1,2)

Predvoditelj: fra Tihomir Bazina, Čerin

Predmolitelj: fra Stipan Klarić

Pjeva: Zbor mladih župe Humac

 

PONEDJELJAK – 5. lipnja 2017.

Tema: Poniznost, majka svih kreposti

Predvoditelj: fra Bojan Rizvan, Zadar

Predmolitelj: fra Marin Karačić

Pjeva: Dječji zbor Ljiljani sv. Ante

Dobrovoljno darivanje krvi (dvorana sv. Ante Humac 9-12 sati)

 

UTORAK – 6. lipnja 2017.

Tema: Simbol čistoće i nevinosti

Predvoditelj: fra Ivan Penavić, Posušje

Predmolitelj: fra Stipan Klarić

Pjeva: Novaci i postulanti

 

SRIJEDA – 7. lipnja 2017.

Tema: Sveti Ante uzor molitve

Predvoditelj: fra Kristijan Stipanović, Imotski

Predmolitelj: fra Ljubo Kurtović

Pjeva: Veliki zbor sv. Kate Ljubuški

 

ČETVRTAK – 8. lipnja 2017.

Tema: Pokornički život sv. Ante

Predvoditelj: fra Zoran Kutleša, Imotski

Predmolitelj: fra Stanko Mabić

Pjeva: Franjevačka mladež Humac

Klanjanje nakon sv. Mise u novoj crkvi

 

PETAK – 9. lipnja 2017.

Tema: Neumorni apostol Riječi Božje

Predvoditelj: fra Danko Perutina, Mostar

Predmolitelj: fra Tomislav Sablje

Pjeva: Dječji zbor Radost Ljubuški

 

SUBOTA – 10. lipnja 2017.

Tema: Gospodin mi dade braću

Predvoditelj: dr. fra Miljenko Šteko, provincijal

Predmolitelj: fra Dario Dodig

Pjeva: Franjevačka mladež Hercegovina

Proslava 25 godina Franjevačke mladeži Humac

 

NEDJELJA – 11. lipnja 2017.

Tema: Sv. Ante zaštitnik siromašnih i potlačenih

Predvoditelj: fra Damir Pavić, Sarajevo

Predmolitelj: fra Marin Karačić

Pjeva: Veliki zbor sv. Ante Humac

 

UOČNICA – PONEDJELJAK, 12 lipnja 2017.

Predvoditelj: Prof. dr. fra Anđelko Domazet, dekan KBF-a Split

Predmolitelj: fra Ljubo Kurtović

Blagoslov djece nakon sv. mise

 

SVETKOVINA – UTORAK, 13. lipnja 2017.

Svete mise 5, 6, 7, 8, 9

Svečana s procesijom u 11 sati i večernja u 18 sati

Predvoditelj: msgr. Mate Uzinić, dubrovački biskup

Večernju sv. misu pjeva: Veliki zbor sv. Kate Ljubuški

 

Svaki dan:

Sv. Ispovijed u 17 h

Sv. Krunica u 17.30 h

Pobožnost i sv. misa u 18 h

Blagoslov nabožnih predmeta na kraju sv. mise