Home Kultura Goran Bogdan: Fargo je za mene kao dobitak na lutriji

Goran Bogdan: Fargo je za mene kao dobitak na lutriji

SHARE

Treća sezona popularne kriminalističke američke serije “Fargo” počela se emitirati na HBO-u, a Goran Bogdan (37) našao se rame uz rame s proslavljenim holivudskim zvijezdama poput Ewena McGregora, Carrija Coona i Davida Thewlisa.

Širokobriježanin s adresom u Zagrebu glumi kriminalca Yurija, a s ekipom serije proveo je tri mjeseca na snimanju u Kanadi. Prva sezona premijerno je emitirana 2014. godine te je osvojila Emmy nagrade za najboljeg glumca, najbolju režiju, najbolju glumačku ekipu, najbolji scenarij i brojne druge nagrade poput Zlatnog globusa, dok je druga zabilježila još veći uspjeh.

No, za ovog glumca nema pauze pa ga je tako odmah po povratku dočekalo snimanje srbijanske serije „Senke nad Balkanom“ Dragana Bjelogrlića, ali, kako kaže, našao je vremena da posjeti Filmski festival u Cannesu, koji je završen prošli tjedan.

Na nivou zadatka

”Za angažman u seriji „Fargo“ najviše mogu zahvaliti svojoj agentici u Londonu, s kojom odranije surađujem. Osjećao sam se kao da sam dobio na lutriji, bio sam presretan, u jednu ruku, nisam mogao vjerovati da su mene odabrali. Sada sam se već vratio u normalu. Emitiranje treće sezone je počelo i nadam se da sam bio na nivou zadatka”, rekao je Bogdan za Avaz.

Koja je Vaša uloga?

”Uglavnom, ima me dosta u seriji, jer nije u pitanju neka mala uloga, a lik kojeg igram nije klasičan, nego na neki način mističan, što mi se mnogo dopada. Nekako mislim da me i sreća dosta poslužila kada je u pitanju ova uloga. Da budem iskren, kada sam se prijavio na audiciju, nisam ni jedan posto očekivao da će me pozvati i prijavu sam poslao onako, da ne bude da nisam htio”, rekao je Bogdan.

Bogdan je rekao kako postoji velika razlika između svjetske i balkanske produkcije. Rekao je kako se osjeti da svjetska produkcija ima više novca.

”Ono što sam još primijetio je to da su njihovi glumci i filmadžije puno sigurniji, vjerojatno zbog toga što su financijski dobro potkovani. Na snimanju je bilo užasno hladno, ali u jednu ruku i stresno”, rekao je Bogdan.

Izdvaja se

Rekao je kako je u glumačkoj ekipi bio jedini s Balkana, ali kako se lako snašao na snimanjima jer su svi dobro raspoloženi i pomažu jedni drugima.

”S te strane nisam imao nikakav problem. Moram priznati da čovjek nakon tri mjeseca odsustva od kuće i među strancima osjeti samoću, ali kad bi me posao okupirao, zaboravljao sam nostalgiju i usamljenost”, rekao je Bogan.

Bogdan je u britanskoj seriji “Posljednje pantere” glumio vođu srbijanske bande. Iako je to bilo njegovo prvu iskustvo u svjetskoj produkciji, za seriju Fargo kaže kako mu je ona odskočna daska. Informacija da će biti dio tako značajne serije za njega je bila ogroman šok, ali i velika odgovornost.

Zapažen je i Bogdanov lik i u filmu „Imena višnje“, gdje glavne uloge igraju velikani glumišta na našim prostorima – Ivo Gregurević i Nada Đurevska.

”S Ivom sam i ranije radio nekoliko puta, a Nadu sam upoznao kad sam igrao na filmu „Obrana i zaštita“ i ona je, definitivno, jedna od najvećih i najoriginalnijih glumica u našoj regionalnoj kinematografiji. Iskreno, ja bih Nadu Đurevsku nazvao glumačkom veličinom”, rekao je Bogdan.

Loša iskustva

Rekao je kako voli mnogo probavati i raditi. Kaže kako je on jedan od onih glumaca koji uče od iskusnijih i starijih, crpi snagu od njih. Dodao je da do sada nije imao loših iskustava s redateljima ili glumcima.

Na pitanje koliko mu je fizički izgled pomogao u poslu kojim se bavi Bogdan odgovara: ”Mene zanima neka druga gluma, koja nije površna, a ako izgled doprinosi mojim angažmanima, Bogu hvala. Ipak, interesiram se za nešto drugo, neke psihološke dubine u glumi, koje je teško opisati”.

Širokobriješki glumac je rekao da što se duže bavi glumom, vidi da je sve zahtjevnija, a pogotovo ako želiš da se baviš na pravi i profesionalan način. ”Gluma je u neku ruku dosta šizofrena, a s druge strane to je neraskidiva ljubav, kad uđete u taj svijet, teško ga napustite”, objašnjava Bogdan.

Nakon povratka iz Kanade Bogdan je boravio na festivalu u Cannesu.

”U Cannes sam išao više na odmor, zapravo u posjetu prijatelju, a potrefilo se i da budem gost beogradske Kinoteke, čiji je direktor moj dobar prijatelj Jugoslav Pantelić. Oni su tamo obilježavali 50 godina „Sakupljača perja“, pa su me pozvali da budem u njihovom društvu. To mi je jedan od najdražih filmova, tako da mi je predstavljalo veliku privilegiju biti u društvu aktera ovog ostvarenja”, rekao je Bogdan.

Dodao je da ne bi imao ništa protiv da se pojavi na festivalu u Cannesu ili nekom drugom svjetskom festivalu sa svojim filmom.

”Lagao bih kada bih rekao da imam nešto protiv da se pojavim u Cannesu ili negdje u svijetu sa svojim filmom, ali otom-potom. Kod nas u regiji filmska industrija ide nabolje, sporo, ali ide. Srbijanski, hrvatski i bh. filmovi izdvojili su se i skoro svake godine imamo predstavnike na značajnim festivalima, što je super. Naša kinematografija postaje vidljiva na svjetskoj sceni, pogotovo bh., zbog čega sam ponosan, jer su filmovi Danisa Tanovića, Jasmile Žbanić, Aide Begić osvojili značajna svjetska priznanja”, rekao je Bogdan.

Bogdan je trenutno u Beogradu gdje snima posljednje kadrove serije „Senke nad Balkanom“.

”Igram lik Mustafe Golubovića, a emitiranje serije trebalo bi početi najesen. Za sada ništa konkretno nemam u ponudi. U regiji ima nekoliko projekata na kojima bih trebao raditi, a svakako sam otvoren i za ponude iz inozemstva. Što se tiče kazališta, ponovo se vraćam u Zagrebačko”, rekao je Bogdan.