Home Zanimljivosti Priča nezaposlene Ivane: “Nikad nisam mislila da će mi svekrva to učiniti”

Priča nezaposlene Ivane: “Nikad nisam mislila da će mi svekrva to učiniti”

SHARE
Moja je svekrva uvijek bila ljubazna prema meni kad sam bila u društvu Matije. No kad smo bile same, dala bi si oduška i prigovorila mi da previše radim, da mi djecu odgajaju stranci, i da plaću rasipam na nepotrebne stvari poput odjeće i cipela. Pročitajte priču čitateljice o odnosu sa svojom svekrvom

Kada sam prvi put upoznala Matijinu mamu, bila sam vrlo mlada. S njim sam hodala tek dva mjeseca, ali smo odmah znali da je naša veza mnogo više od prolazne avanture. Ubrzo me iznenadio pozivom za ručak. Rekao mi je da njegova mama ne može dočekati da me upozna.

Osjećala sam da brzamo s upoznavanjem obitelji, ali znala sam da su njih dvoje bliski. Matija je jedinac, a oca je izgubio u prometnoj nesreći kad je imao samo devet godina.

“Bila sam uvjerena da će novi razvoj situacije oduševiti moju svekrvu. U konačnici, napokon sam bila kod kuće i mogla sam se brinuti za dijete od 0 do 24 sata. Odlasci u šoping su iz očiglednih razloga bili isključeni.

Ma koga ja to zavaravam! Da me u tom trenutku pitao da se odem s njim popeti na Mount Everest vjerojatno bi mu rekla da bez razmišljanja. Tada mu nisam mogla odbiti niti jednu želju. Bila sam ludo zaljubljena, sretna i željela sam svaki trenutak provesti u njegovom društvu.

Naravno, bilo me je strah upoznati Slavicu. Od Matije sam čula samo hvalospjeve, i u glavi sam stvorila savršenu sliku žene koja je cijeli život radila kako bi svom sinu mogla priuštiti sve što mu treba, a uz to ga podigla da bude pravi gospodin.

Željela sam ostaviti dobar dojam. Željela sam joj se svidjeti.

Odlučila sam joj donijeti mali znak pažnje. S obzirom da sam bila studentica nisam si mogla priuštiti baš mnogo, ali znala sam da s ružama ne mogu pogriješiti. Ma tko ne voli ruže?

Oh, kako sam bila naivna. U maloj lokalnoj cvjećarnici odabrala sam buket s pet prekrasnih žutih ruža. Kada ih je Slavica ugledala, namrštila se i kroz kiseli smijeh mi dobacila da ne moram biti na nju ljubomorna.

Poklanjanje jedne žute ruže uistinu je simbol ljubomore, ali buket istih je znak iskrenog prijateljstva. Naravno, nisam je mogla ni željela ispraviti pred Matijom.

Dvosmislene izjave moje svekrve

Tijekom cijelog ručka Slavica je bila nasmijana, ali mi je dobacivala dvosmislene rečenice koje su se mogle protumačiti na razne načine. Primjerice, ovlaš mi je spomenula da si uzmem još jedan komad piletine, jer vidi da imam zdravi apetit. (Ma jer ona meni na finjak htjela reći da izgledam predebelo?)

Kad sam pitala Matiju je li se meni čini da me njegova mama ne simpatizira, bio je iskreno šokiran. Rekao je da sam ostavila prekrasni dojam i da se veseli našim novim zajedničkim druženjima.

Matija me u međuvremenu zaprosio, vjenčali smo se, dobili smo prekrasnog sinčića Luku i skrasili se poput svih drugih mladih parova. Sa završenim fakultetom ekonomije i dobrim poznavanjem talijanskog i engleskog jezika vrlo sam brzo dobila dobro plaćen posao u jednoj velikoj tvrtci za međunarodnu špediciju.

Imala sam sve što želim.

Moja je svekrva uvijek bila ljubazna prema meni kad sam bila u društvu Matije. No kad smo bile same, dala bi si oduška i prigovorila mi da previše radim, da mi djecu odgajaju stranci, i da plaću rasipam na nepotrebne stvari poput odjeće i cipela.

Boljele su me ovakvi napadi, ali nisam željela stvarati razdor između Matije i nje, pa sam stvari zadržala samo za sebe. Da budem najiskrenija, bojala sam se na čiju će stranu moj suprug stati ako mu kažem kako se njegova mama sa mnom razgovara kad njega nema u blizini.

Uslijedio je šok.

Središnjica moje tvrtke je stezala remen i odlučila se riješiti hrpe ljudi u svojim podružnicama. Nažalost, otpuštena sam bez ikakve prethodne najave.

Ostala sam bez posla

Ne samo da me ovaj potez šokirao, već me bacio u depresiju. Otkazom sam izgubila dio svojeg identiteta. Postala sam malodušna i nisam se željela družiti s nikime izvan svoje obitelji. Suprug je postao zabrinut, iako je bio pun podrške.

Bila sam uvjerena da će novi razvoj situacije oduševiti moju svekrvu. U konačnici, napokon sam bila kod kuće i mogla sam se brinuti za dijete od 0 do 24 sata. Odlasci u šoping su iz očiglednih razloga bili isključeni.

No opet me iznenadila.

Nazvala me jednog popodneva da mi kaže kako se čula s poznanicom čiji otac treba osobu s mojim radnim sposobnostima.

Prvo sam mislila da se šali. Potom sam pomislila da me pokušava ugurati u neki loš posao kako troškovi života ne bi spali samo na leđa njezinog sina. S dvije plaće u kući ipak se lakše diše.

Prevarila sam se. Posao za koji me je preporučila izmamio mi je osmijeh na lice, prvi put u nekoliko tjedana. Shvatila sam da bi pružao profesionalni izazov i da bi bila sretna radeći ga.

Odlučila sam biti izravna i pitati Slavicu zašto mi želi pomoći, jer mi se više nije dalo pretvarati.
Njezin odgovor me je rasplakao.

Ivana, zar ti to dosad nije jasno? Ti si poput kćeri koje nikad nisam imala. Moj Matija i Luka te obožavaju. Naravno da mi je tvoja dobrobit na prvom mjestu i da ću ti uvijek pomoći.

Što je sa svim onim prigovorima da previše radim i trošim i da se ne brinem za svojeg sina? šokirano sam joj uzvratila.

Novi početak

Stvarno si previše radila. Bojala sam se da ćeš propustiti Lukine najljepše godine zbog ganjanja karijere, rekla mi je. Nisu to bili prigovori, samo dobronamjerni savjeti da usporiš i uživaš u svemu što imaš, dodala je. Nisam htjela da ponoviš moje greške.

Je li moguće da sam stvorila pogrešnu sliku o svojoj svekrvi samo zato što sam bila nesigurna i što sam se povodila za onim neugodnim predrasudama kako majke naših partnera ne mogu biti dobre i prema suprugama?

Nemojte biti strogi prema svojim svekrvama. Nikad ne znate što se skriva iza njihove hladnoće, rezerviranosti ili netaktičnih komentara.

Naš se odnos promijenio od toga dana nabolje.

Sljedeći tjedan idem na treći krug razgovora za posao. Nadam se da ću biti primljena. Slavica je obećala da će čuvati Luku i da će me čekati s čašom vina bez obzira na ishod.

Baš poput prave prijateljice.