Home Društvo Mostar: Vladika priredio iftar za predstavnike Islamske zajednice

Mostar: Vladika priredio iftar za predstavnike Islamske zajednice

SHARE

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije priredio je u Mostaru večeru – iftar za mostarskog muftiju Salema Dedovića i predstavnike Islamske zajednice u Mostaru povodom krsne slave Saborne crkve Svete Trojice.

Budući da predstavnici Islamske zajednice zbog ramazanskog posta nisu prisustvovali slavi Saborne crkve u nedjelju, vladika i mostarsko svećenstvo sinoć su, poštujući njihova vjerska pravila i želeći da ih ugoste, organizirali posebnu večeru u Vladičanskom dvoru u Mostaru, piše Srna.

Vladika Grigorije kaže da su susreti sa predstavnicima Islamske zajednice, pa i sinoćnji iftar u službi onog što propovijedaju.

On je dodao da je rat dosta toga poremetio i pokazao ozbiljnu devijaciju u društvu, ali da je na vjerskim velikodostojnicima da to ispravljaju i pokažu što je prava vrijednost.

Muftija Dedović kaže da su vjerski lideri u Hercegovini napravili korak više kada je riječ o susretima i druženjima na svetkovinama i da to više nije neuobičajena stvar, već kontinuitet suradnje.

Vladika Grigorije i muftija Dedović vjeruju da će poruke suradnje i pozitivni primjeri doći i do vjernika, a posebno do mladih.

Večeri u Vladičanskom dvoru prisustvovao je i fra Iko Skoko iz franjevačkog samostana u Mostaru.

Prošle godine vladika Grigorije i mostarski sveštenici prvi put su organizovali iftar u mostarskom naselju Bijelo polje za vjernike muslimane s tog područja, a povodom obilježavanja 150 godina postojanja Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u tom mjestu.