Home Društvo Najbolja mama vs. savršena mama

Najbolja mama vs. savršena mama

SHARE

Savršena mama uvijek na vrijeme postavlja stol za zajednički objed, njezina djeca uvijek spavaju cijelu noć, ne plaču i cijela obitelj je uvijek savršeno odjevena.

Savršena mama već mjesec dana nakon poroda vratila se na svoju težinu prije trudnoće i ima tijelo manekenke. Želite li takvo roditeljstvo?

Ponekad mame međusobno započinju nadmetanje koja je bolja, vrjednija i manje umorna, a upravo mame su te koje bi se trebale držati zajedno i međusobno si pomagati, pružati potporu i jedna drugoj poticati samopouzdanje, piše Index.hr.

Ne osuđujte drugu mamu u parku zato što je pristala na epiduralnu, što ima dadilju ili što ne doji. Svatko ima pravo na svoj izbor, a ni sve mame ne bi smatrale potpuno ispravnim ni vaš način odgoja. Razumijevanje je vrlo važno, pokušajte razumjeti da bi i druge mame pokušale razumjeti vas.

Svi imamo svoja mišljenja i metode, no nije potrebno da ih nadmećemo drugima. Bitno je da svaka majka čini ono što misli da je najbolje za njezino dijete, a dok god to dijete ne dovodi u opasnost nema razloga oduzimati nekome tu slobodu.

Ne uspoređujte se s mamama iz filmova i televizijskih emisija. Majčinstvo nije onako kako se čini na tv-u. Nitko tamo ne spominje stres, užurbanost, strah, premorenost i osjećaj povremene izgubljenosti s kojom se ne znate nositi.

Kako bi prebrodili ove poteškoće, najviše vam mogu pomoći upravo ove mame iz parka koje smo maloprije spomenuli.

Prolaze iste nedoumice, a opet su mnogo objektivnije od obitelji i bliskih prijatelja koji će vas uvjeravati najčešće u ono što želite čuti.

Dok savršene majke teže životu iz filmova, najbolje majke teže sreći svoje djece i žive stvaran život. Neoprano posuđe, prašina ili razbacane igračke ne mogu se izbjeći kada imate dijete u kući, pomirite se s time.

Majčinstvo je univerzalno iskustvo bez obzira na godine, zanimanje ili stupanj obrazovanja i nema potrebe težiti da to promijenite.

Bitno je zavoljeti svoje nesavršenosti. Priznajte i sebi i drugim mamama kada ste neispavani, kada vas dijete izluđuje cjelonoćnim plakanjem, a dom vam izgleda kao da je netko bacio bombu u njega.

Slobodno vrijeme provedite uživanje u djetetovom odrastanju. Sjetite se kako samo brzo rastu, ne želite propustiti ni komadić tog dijela djetetova života zbog čišćenja ili pokušaja da budete obitelj iz snova.

Budite glavni navijač na djetetovoj utakmici, podrška prije svakog natjecanja i omiljeni suigrač u društvenim igrama.