Home Gospodarstvo Viber će zakopat operatere u BiH

Viber će zakopat operatere u BiH

SHARE

Vlasnici pametnih telefona u cijelom svijetu sve manje koriste svoje uređaje za pozive te se komunikacija sve više odvija aplikacijama, kao što je WhatsApp, Viber ili Skype, piše Večernji list BiH.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, broj pretplatnika mobilne mreže u posljednjem tromjesečju lani iznosio je 3,404.043 i bilježi pad od 1,1% u odnosu na četvrto tromjesečje 2015. Ukupni odlazni promet mobilne mreže u 4. tromjesečju 2016. iznosio je 612,749.477 minuta, što je manje za 4,7% u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.

Broj poslanih SMS poruka u četvrtom tromjesečju lani manji je za 23,6%, dok je broj poslanih SMS poruka manji za 12,2% u odnosu na isto razdoblje 2015.

Prije nekoliko mjeseci generalni direktor RAK-a Predrag Kovač kazao je za Fenu kako je u tromjesečnim analizama Agencije evidentan pad broja korisnika telefonskih usluga u mobilnoj telefoniji, a razlog treba prvenstveno tražiti u dostupnosti besplatnih govornih usluga.

Da je u BiH Viber jedan od najraširenijih oblika komuniciranja, potvrdio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Konstantin Kostadinov, rukovoditelj prodaje Vibera. Kazao je da je BiH dio regije srednje i istočne Europe, dodavši da je jako sretan što imaju vodeće mjesto na većini tržišta koje ovdje pokrivaju.

Prema njegovim riječima, Viber je jedna od najčešće korištenih aplikacija u ovom dijelu svijeta, s više od 33 milijuna aktivnih korisnika, što im predstavlja još veći izazov i odgovornost da uvijek nastoje ponuditi nešto novo i bolje.

“Naš je krajnji cilj da Viber postane inkluzivna aplikacija koja stvara mostove između ljudi, ali i korisnika i kompanija s kojima imaju interakciju. Vjerujem da je Viber vrlo moćan, ali jednostavan i prijateljski alat za komuniciranje sa svijetom, a ljudi na Balkanu dobro su poznati po svojoj želji izraziti se i razmjenjivati poruke, ideje – i naravno zabavljati se. U BiH su ti trendovi još više razvijeni jer vi premašujete broj poruka poslanih u roku od mjesec dana čak i u odnosu na neka veća tržišta, što je nevjerojatno”, istaknuo je.