Home Zanimljivosti Jedno jaje na dan pomaže u rastu i razvoju sitnije djece

Jedno jaje na dan pomaže u rastu i razvoju sitnije djece

SHARE

Jedno jaje na dan može pomoći sitnijoj djeci u rastu, pokazala je šestomjesečna studija provedena u Ekvadoru.

Bez obzira na to je li riječ o meko ili tvrdo kuhanom jaju ili omletu, istraživači tvrde kako je vrlo dobro za malu djecu i da bi moglo biti jeftin način za sprječavanje zaostajanja u rastu, osobito u prve dvije godine života koje su kritične za rast i razvoj.

Zajedno s infekcijama i bolestima, loša ishrana je glavni uzrok zaostajanja u rastu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 155 milijuna djece mlađe od pet godina prenisko je za svoj uzrast.

Lora Iannotti i njene kolege su proveli eksperiment u ruralnim dijelovima Ekvadora, gdje su djeci u dobi od šest do devet mjeseci davali jaja kako bi vidjeli hoće li im pomoći.

Samo polovina od 160 djece koja su sudjelovala u pokusu, šest su mjeseci svakodnevno jela jaja, a ostali su praćeni radi usporedbe.

Istraživači su tjedno posjećivali djecu kako bi se uvjerili da se roditelji pridržavaju plana ishrane te kako nema nuspojava ili alergije na jaje, a rezultati su ih ugodno iznenadili.

“Iznenađeni smo učinkovitošću ovog eksperimenta. Jaja su izvrsna hrana za malu djecu s malim žlijezdama, sadrže kombinaciju hranjivih tvari koje su veoma važne”, kazala je Iannotti.

Profesorica Mary Fewtrell ističe kako je jaje dobra dodatna hrana koja se može uvesti kao dio ishrane kada majka odluči dohranjivati dijete, ali nikad prije četvrtog mjeseca bebinog života. Dodaje kako bi jaje uvijek trebalo biti dobro skuhano kako bi se izbjegle eventualne infekcije.