Home Društvo Od artritisa mogu oboljeti i mlade osobe, evo kako to spriječiti

Od artritisa mogu oboljeti i mlade osobe, evo kako to spriječiti

SHARE

Poznato je, i u više studija dokazano kako brokula i cvjetača pomažu u borbi protiv raka, ali i preveniraju neke bolesti, primjerice – artritis.

Ta opaka bolest ne pogađa samo starije osobe. Ljudi svih dobi, uključujući djecu i mlađe odrasle osobe mogu oboljeti.

Najčešće vrste su osteoartritis, giht i reumatoidni artritis.

Studija Sveučilišta East Anglia je otkrila da povrće sadrži spoj, poznat kao sulforafan, koji zaustavlja razarajuću funkciju enzima koji uzrokuju artritis. Konzumacija povrća, posebice brokule i cvjetače, podiže razinu sulforafana u krvi, a koji može ući u zglobno tkivo i spriječiti njegovo uništenje. Osim na zglobovima, neki oblici artritisa povezani su s bolestima drugih tkiva i organa u tijelu.

Osteoartritis je stanje tijekom kojeg zglobne hrskavice polako propadaju, uzrokujući jaku bol.

No, dobra je vijest da sulforafan može spriječiti, pa i liječiti spomenutu bolest.

Kurkuma

Ovo je jedan od najzdravijih začina na svijetu, često nepravdeno zapostavljen. Kurkumin, glavni aktivni sastojak u kurkumi, u jednoj je studiji dobrovoljcima učinkovito ublažio jutarnju ukočenost i otekline zglobova. Tisuću i dvjesto mg kurkumina djeluje protiv artritisa jednako kao i 300 miligrama protuupalnog lijeka fenilbutazona.

Cink

Nedostatak cinka u prehrani povećava rizik nastanka upale vezivnog tkiva, reume, kao i pojave celulita. Cink pomaže i dijabetičarima zbog svoje uloge u nastajanju inzulina te neutralizira višak bakra, koji je jedan od uzroka artritisa. Hrana koja sadrži cink uključuje mahunarke, integralne žitarice, bundevu i njezine sjemenke, soju i grašak.

Mangan

Nedostatak mangana u organizmu može dovesti do bolova u koljenu, kronične malaksalosti, umora i gubitka ravnoteže. Ima ga u ananasu, zobenom brašnu, koštunjavim plodovima, mahunarkama, špinatu i čaju.

Đumbir

Koristi se tisućama godina u ayurvedskoj medicini za liječenje različitih reumatskih oboljenja te za bolesti mišića i kostura, što nije ni čudno s obzirom na njegovu ljekovitost. Između ostalog, sprečava stvaranje upalnih tvari prostaglandina i leukotriena, razgrađuje upalne tekućine i kiseline u zglobovima, a ne stvara nikakve nuspojave.