Home Društvo Pet vrsta žena – zmija koje ćeš sigurno sresti na poslu

Pet vrsta žena – zmija koje ćeš sigurno sresti na poslu

SHARE

Jasno se sjećam predavanja na faksu iz Retorike kad je profesor rekao kako je gotovo sigurno da neznanci, koji u početku razgovora s nama koriste tople izraze koje smo navikli slušati od bliskih ljudi, nisu iskreni.

oliko puta i prije i kasnije u životu ta se teorija pokazala točnom. Na moju veliku žalost, nikad više nego otkad radim s velikim brojem žena.

Iako sam uvjerena da dobrota i zloća nemaju spolni predznak, ili si čovjek-šupak, ili nisi, moram priznati da nikad nijedan pomfrit na svijetu nije toliko prefrigan kao žene. Neke, naravno. Poslovni svijet je, nemojmo se lagati, i dalje muški, i navijam za svaku od nas koja je uz pomoć vlastitih sposobnosti dogurala do željene pozicije. Zato se uvijek naivno iznenadim kad vidim koliko zmija zna ispuzati iz tih uredskih ladica. Naravno, izgledaju kao preslatke pandice.

Ne događa se samo meni, vidim to stalno oko sebe. Dodatne minuse u tekicama takvih ‘kolegica’ dobiješ ako si mlađa, sretno zaljubljena, uživaš u solo životu, lijepa, imaš bolju guzicu, ili si jednostavno sretna. Iako te stvari nemaju nikakve veze s profesionalnim sposobnostima, zbog toga grizu još malo luđe. Što je dosta tužno, jer da samo na tren prestanu siktati možda bi čule i neki pametan prijedlog.

Podijelila sam ih na nekoliko kategorija, da tebi koja ovo čitaš, a možda si jednako naivna kao ja, olakšam prepoznavanje kobre u odijelu pandice.

1. Šefica svemira

Ona je tu deset godina više nego ti i po defaultu je u pravu uvijek, i u svemu. Omiljene discipline su joj ponižavanje pred publikom i vječno nezadovoljstvo. Što god napraviš, jednostavno nikad nije dovoljno dobro i to će svi čuti. Njoj nije bitan uložen trud jer ti nemaš pojma. To što ona nema argumenata, manje je važno.

2. Paničarka

Nije ona jadna nekad ni kriva, ali zato što njen modus operandi podrazumijeva kaos ili svetu misu oko svake sitnice, misli da je njena dužnost da svoju paniku prenese i na tebe. Nešto sigurno nije u redu ako ti smireno obavljaš stvari oko kojih ona ludi, i pobrinut će se da ti nabije takav presing da ti je panika ravna Trumpovoj kada se nađe na meksičkoj granici.

3. Pametnica

Obraćanje s visoka joj je uža specijalnost. Umjesto da se strpi i možda te kao iskusnija nečemu i nauči, pa i dokaže koliko je pametna, radije će se potruditi da ti ispadneš glupa. Zanemari je, ta je jadna zatočena u nekom sitnom, iskompleksiranom svijetu i to je njena najveća kazna.

4.  Otvorena mrziteljica

Ova te iz nekog razloga ne podnosi od prvog dana kad si došla. Najčešće ste na sličnim pozicijama i umjesto da ujedinite snage, ona te radije strijelja pogledima dostojnima policajca u Sjevernoj Koreji. Nije ugodno, ali gle, s njom bar znaš na čemu si. Za razliku od naše sljedeće junakinje.

5. Toplica Toplić

Najgora skupina. Ona na koju me upozoravao moj profesor iz Retorike. Koxy, draga, ljubavi, srce, ljepotice, sunce, mila – gle, ni baba i dida mi ne tepaju koliko dotična. U nekom novom okruženju gdje nikoga ne poznaješ, pomisliš kako je eto, baš lijepo da je netko drag i pristojan. Moš’ mislit!

Iste sekunde kad okreneš leđa, ova se pandica pretvara u kraljevsku kobru i ne bira sredstva. Dok se tebi smješka u liftu, pričat će drugima da je nemoguće da tako brzo napreduješ bez da si se ‘zbližila’ sa šefom.  Dok svaki mail započinje s ‘hej(t) draga’, istovremeno će na sastanku preuzeti zasluge za sve tvoje ideje. Dosta je žalosno što je najbolji plan akcije protiv ovakvih igranje iste te igre – lažni smješak i otkrivaj što manje.

Znaš onu prijateljicu koja te nervira svojom realnošću jer ti iskreno kaže ako u novoj haljini izgledaš kao kraljica noći ili koja ne laže kad pitaš ‘i, kakav ti je’? Onu kolegicu koja okreće očima na jeftine fore koje ti prodaje frajer za šankom i koja će sačekati da nitko ne čuje, pa reći da imaš ostatke špinata na zubima? Onu šeficu koja u prijateljskom razgovoru, i jer si pitala, kaže kako ti kratka kosa nije najbolje stajala? Ili da treba još raditi na novom projektu? Drži se njih. Držite se skupa. Pored sebe imaš jednu manje oko koje se moraš brinuti da će biti ljubomorna kad se zaposliš, ili udaš ili nabaviš novi ruž. Da će te zlobno potkopavati ili ogovarati.

Ako ne zbog morala, podrži druge jer je pametno s poslovne strane. Nemoj podcjenjivati onu malu dalmošicu koja je tek stigla, jer se može dogoditi da ti zatreba, i prije nego misliš.

Uvijek imamo izbor. Želiš li radije nekad i na manje fin način čuti konstruktivnu kritiku od koje ćeš biti bolja u svakom pogledu, ili se radije osvrtati preko ramena jer znaš da ovi od čije slatkorječivosti dobiješ dijabetes, jedva čekaju da fejlaš – uvijek imaš imaš izbor.

Ne znam za tebe, ali ja zauvijek radije biram istinu u facu, nego nož s mašnicom u leđa.