Home Zanimljivosti Slatke 100-godišnje blizanke preživjele su tri srčana i rak

Slatke 100-godišnje blizanke preživjele su tri srčana i rak

SHARE

Stalno smo zajedno, ali to ne znači da se ne svađamo, rekle su Brazilke. Nedavno su proslavile 100. rođendan, te su otkrile tajnu dugovječnosti.

Brazilke Maria Pignaton Pontin i Paulina Pignaton Pandolfi nedavno su proslavile 100. rođendan, a njihove preslatke fotografije s kojima su obilježile taj veliki dan obišle su svijet, piše portal “zivim.hr”.

– Znala sam za njih i odlučila sam im pokloniti nešto divno, pa sam se odlučila na ovaj fotografski esej. Nikad nisam upoznala nekoga tko ima gotovo 100 godina, a pogotovo blizanke poput njih. One su to definitivno zaslužile i na fotografiranju nam je bilo stvarno jako lijepo – rekla je fotografkinja.

Iako su udaljene jedna od druge nekih 30 kilometara, vitalne blizanke nastoje što češće biti zajedno.

– Imamo i petoricu braće, no nas dvije smo nerazdvojne. Ipak smo se rodile zajedno – našalila se Maria, koja je nakon smrti supruga pet mjeseci živjela s Paulinom.

– Ona je moj oslonac i moja snaga. Zajedno smo jače. I užasno je duhovita, to je plus- rekla je Maria.

Vitalne i duhovite

To što su stalno zajedno ne znači da se s vremena na vrijeme ne svađaju. Prema riječima njihovih obitelji Paulina je više kućni tip, koji voli svoj mir, dok Maria obožava šetnje i sama si priprema obroke.

– Jedino je znamo opomenuti da popije lijekove – govori Marijina kći Lucineia.

Koja je njihova tajna

Tajna je u nadi i u hrani. Nikad nismo pušile ni puno pile. Jedemo puno voća i povrća, te nastojimo pripremati manje mesa i masnoća. I ne možemo bez mlijeka i palente. S vremena na vrijeme uzmemo kekse, kruh i kavu s mlijekom – govore blizanke.

Volja za životom

Maria je, kaže, boljeg zdravlja od sestre. Paulina je naime imala tri srčana udara i rak crijeva, no sve je uspjela preživjeti i oporaviti se. Nakon trećeg srčanog, liječnik je rekao obitelji da su male šanse da Paulina ustane iz kreveta. No, volja za životom je bila jača i Paulina je ubrzo prohodala.

– Znala sam da u meni još ima snage. Nije došlo vrijeme za moj odlazak – smije se.

Maria nikad nije imala ozbiljniju operaciju, ali je izgubila vid na jednom oku. To je, kaže, nije spriječilo u čitanju knjiga.

– Ono što razvija um moje majke I on o što je zaslužno za njenu fantastičnu memoriju je zasigurno čitanje. Nakon doručka, obavezno sat vremena čita novine, a obožava i krimiće – rekla je Marijina kći.