Home Auto Nikad više ne sjedajte za volan prije nego što napravite ovu sitnicu

Nikad više ne sjedajte za volan prije nego što napravite ovu sitnicu

SHARE
Sve što većinom napravite prije nego sjednete za volan je da odete na WC i provjerite imate li novčanik, ključeve i dovoljno benzina? To znači da propuštate krucijalnu sitnicu koja vam čak može i spasiti život dok ste u prometu
Naime, američko istraživanje otkrilo je da vožnja u dehidriranom stanju može biti jednako opasna kao vožnja pod utjecajem alkohola. Zato je vrlo važno, pogotovo za toplog vremena kakvo nas prati posljednjih dana, popiti dovoljnu količinu vode prije nego krenete voziti, piše zadovoljna.hr.

U američkom istraživanju ispitivalo se koliko će grešaka tijekom simulirane vožnje ispitanici napraviti ovisno o tome koliko vode su prije vožnje popili.

Prvi dan ispitanici su svakih sat vremena popili čašu vode te ukupno napravili 47 grešaka, a drugi dan svakih sata vremena popili su samo gutljaj vode te napravili ukupno 101 grešku, dakle više nego dvostruko. Greške koje su činili bile su, između ostalog, vrludanje u traci, prelaženje preko trake, prekasno kočenje i slično.

Kako su vožnja i ispijanje dovoljne količine vode uopće povezani? Naime, ljudski mozak ne funkcionira optimalno kad je organizam dehidriran.Dehidracija također negativno utječe na vještine važne za pravilnu vožnju poput bistrine uma, pravovremene reakcije, fokusiranja, koncentracije pa čak i na raspoloženje. Kad organizmu fali vode mišići također ne funkcioniraju dovoljno dobro kako bi trebali.