Home Crna kronika SVI SU PALI: Afera zgrozila Hrvatsku, liječnici vas namjerno truju kako bi...

SVI SU PALI: Afera zgrozila Hrvatsku, liječnici vas namjerno truju kako bi dodatno zaradili?! NAJVEĆA AFERA DOMAĆEG ZDRAVSTVA KONAČNO NA SUDU

SHARE

Pune tri i pol godine od podizanja optužnice afera Hipokrat, najveći domaći korupcijski slučaj u zdravstvenom sektoru u kojem je razotkrivena sprega brojnih liječnika i ljekarnika s farmaceutskom tvrtkom ‘Farmal’ našla se pred sudskim vijećem.

Iako je prvotno USKOK optužio čak 364 osobe, većina ih se do sada već nagodila s tužiteljstvom na uvjetne kazne, pa je tako u četvrtak na optuženičku klupu trebalo sjesti 39 optuženih. Među njima je i nekadašnji čelni čovjek ‘Farmala’ Dražen Dedi.

Darovi za liječnike i ljekarnike

USKOK tvrdi da su liječnici i ljekarnici od ‘Farmala’ godinama dobivali novac i razne druge darove ne bi li preferirali upravo lijekove iz njihove proizvodnje. Upravu ‘Farmala’ predvođenu Dedijem tereti se za udruživanje u zločinačku grupu, davanje mita, te zlouporabu položaja i ovlasti, dok su liječnici i ljekarnici optuženi za primanje mita, te za poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Ta korupcija, prema optužnici, trajala je od 2009. do listopada 2012. godine, kada je ‘Farmal’ davao mito kako bi ostvario čim veću prodaju lijekova. Od okrivljenih

stručnih suradnika, zaposlenika ‘Farmala’, regionalni voditelji tražili su da u ime farmaceutske kuće kontaktiraju liječnike i ljekarnike te da im nude i daju vrijednosne bonove, novac, plaćaju putovanja na račun farmaceutske kuće i druge darove u vrijednosti od pet do deset posto od vrijednosti propisanih lijekova. Bila je to liječnicima protuusluga za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova. Afera je razotkrivena u studenom 2012. godine.

Propast Farmala zbog afere Hipokrat

‘Farmal’, koji se u međuvremenu, upravo zbog ove afere, našao na koljenima, dobio je kaznu od dva i pol milijuna kuna, a više od 150 liječnika, koji su priznali krivnju, Hrvatska liječnička komora izrekla je vlastite sankcije – uvjetno oduzimanje dozvola za rad. Oni su nakon pravomoćnosti presuda u državni proračun već platili oko devet milijuna kuna, jer je riječ o novcu što su ga nezakonito stekli.

Tek sada se afera trebala početi javno rasplitati.

No, pred sudskim vijećem nisu se pojavili svi okrivljeni od njih 39 koji i dalje tvrde da su nedužni. Velika dvorana Županijskog suda u Zagrebu bila tijesna za sve te okrivljenike i njihove odvjetnike. Proces je odgođen za srpanj, a u međuvremenu bi još dvije osobe mogle postići nagodbu s USKOK-om.