Home Društvo “Bušići” su svojim djelovanjem dokazali kako se voli i brani voljena hrvatska...

“Bušići” su svojim djelovanjem dokazali kako se voli i brani voljena hrvatska gruda

SHARE

Značajno je prisjetiti se povijesti postrojbe koja je utemeljena početkom ožujka 1992. u Posuškom Gracu gdje je, po zapovjedi generala Ante Zorislava Rose, 7. ožujka 1992. godine utemeljena 1. profesionalna hrvatska postrojba u Hrvatskoj zajednici Herceg Bosni.

Tada HVO još nije bio službeno ni osnovan, a bošnjački političari u Sarajevu su sebe i sve oko sebe uvjeravali kako “rata neće biti”, piše Večernji list

Isključivo dragovoljci

Postrojba je popunjena isključivo dragovoljcima u cilju obrane od srpskog agresora. Novoutemeljena postrojba nosila je naziv Bojna “Knez Branimir” iz koje nedugo zatim, po zapovjedi Mate Bobana od 18. svibnja 1992. godine, nastaje Pukovnija “Ante Bruno Bušić” koja je svečanu prisegu položila na blagdan sv. Ante, 13. lipnja 1992. godine, u Posuškom Gracu. Krajem 1993. godine postrojba prelazi u Čapljinu, na čijim temeljima se stvara 1. gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić”.

“Bušići” ističu kako su svojim djelovanjem dokazali kako se voli i brani voljena hrvatska gruda. Na svakom bojištu, u svakoj operaciji, pokazali su što može volja, što može domoljublje i što može odlučnost hrvatskog vojnika u obrani i oslobađanju svake stope hrvatskih prostora. Koliko je zajedništvo bilo značaj te postrojbe u ratu, pokazuje činjenica da su je činili pripadnici koji su dolazili iz 50-ak različitih općina diljem BiH, Republike Hrvatske, kao i nekih stranih država. Postrojba ima 106 poginulih, više od 500 ranjenih, a kroz nju je prošlo više od pet tisuća branitelja.

Svečano obilježavanje

Udruga pripadnika postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić” sutra, 13. lipnja, u Posuškom Gracu organizira svečano obilježavanje 25. godišnjice osnivanja 1. profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić”. Sjedište krovne Udruge pripadnika postrojbe “Ante Bruno Bušić” je u Posušju. Podružnice postoje u Zapadnohercegovačkoj županiji, Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Hercegbosanskoj županiji, Zeničko-dobojskoj županiji, ali isto tako i u gradu Kninu.

Cilj Udruge je pružanje pomoći svojim članovima te čuvanje uspomene na poginule vitezove koji su položili svoj život na oltar domovine, čija je žrtva temelj naše sadašnjosti i naše budućnosti. Udruga također surađuje s ostalim hrvatskim braniteljskim udrugama na razini cijele Federacije BiH i Republike Hrvatske. Tako su prošlih godina potpisane povelje o suradnji sa Zborom udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata, Udrugom stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine. Isto tako, članovi Udruge sudjeluju na svim obljetnicama koje su vezane uz HVO.

Pukovnija

Novoutemeljena postrojba nosila je naziv Bojna “Knez Branimir” sa četiri satnije, u Posušju, Ljubuškom, Širokom Brijegu i Uskoplju. Jačanjem bojnih djelovanja, te povećanjem potrebe za jednom obučenom i opremljenom, te visokomobilnom postrojbom, ova bojna je preustrojena u Pukovniju “Ante Bruno Bušić”.

Pukovnija je svečanu prisegu položila na dan Sv. Ante, 13. lipnja 1992. god. Pukovnija je imala četiri bojne, posušku “Vitez Damir Martić”, širokobriješku “Ivica Jelčić Čarls”, livanjsku “Ferdo Sučić” i uskopaljsku “Zvonko Krajina”. Jačanjem borbi u srednjoj Bosni donesena je odluka o osnutku bojne u Žepču, koja je nosila naziv “Andrija Tadić”, također po poginulim pripadnicima postrojbe. U listopadu 1992. zapovjednik postrojbe postaje Antun Luburić.