Home Vijesti MAJKE OPREZNO: Popularnom ogrlicom od jantara možete navući nešto što ne želite...

MAJKE OPREZNO: Popularnom ogrlicom od jantara možete navući nešto što ne želite na svoje dijete!

SHARE

O kakvoj je energiji riječ?

Široka rasprostranjenost New Age lijekova, mističnih vjerovanja i simbolike, kristala, čudotvornih šamanskih pripravaka, homeopatije, i drugih vjerovanja s okultnom pozadinom danas jednostavno zabrinjava jer sve to, što je nekoć bila “poganska idolatrija s istoka”, danas se najnormalnije prodaje na zapadu pod “lijek” ili čak pod nešto “katoličko”.

Primjerice, danas možete ako želite pronaći tečajeve “katoličke joge” iako je joga “srž” hinduističkog vjerovanja i nespojiva je s katolicimom. Ali čini se kako je nekome jako stalo da baš katolici u neznanju vježbaju jogu na zapadu.

Isto je tako i sa svom drugom simbolikom koja dolazi iz čiste poganštine, a katolicima se prodaje kao katoličko ili još bolje kao bezazleno, ljekovito, potpuno sigurno iako svi ti predmeti, lijekovi, duhovne vježbe na sebi mogu  nositi zao, nečisti duh koji se lako prenosi.

Jedna od popularnijih ‘zavada’ za katolike su oglice od jantara koje mnoge majke kupuju svojim bebama u običnim dućanima ni ne znajući da one u sebi nose “nečisti” duh poganskih vjerovanja. Ogrlice od jantara su opće rasprostranjeni mineral što ga nabavljaju majke djeci u fazi izrastanja prvih zubi kako bi im ublažile bol. Zbog vjerovanja u MAGIJSKE moći jantara, potražnja za njim javila se još u prapovijesno doba. U najstarijim grčkim mitovima navode se osobita svojstva jantara nastalog od suza koje su ronile Helijade nad mrtvim Faetonom. U antici je često povezivan s raznim vjerovanjima, pa se nosio kao amajlija i nakit. Uz spomenute ogrlice, danas su popularne jantarne narukvice i privjesci, dok su u izradi i jantarne naušnice, prstenje, itd. Službeno obrazloženje kaže kako jantar u sebi nosi u sebi mističnu energiju (ne katoličku) i ljekovita svojstva, baš zbog osobine da privlači i skuplja oko sebe elektricitet. Nošenje ogrlice od zrna jantara, po antičkom vjerovanju, zaštita je od bolesti.

Upozorenje za ogrlice od jantara katolici mogu pronaći na plakatima Katoličke crkve koja je izdala plakat neopoganske simbolike, a vidljivo je da ogrlice od jantara spadaju u jedan od tih simbola. Svoje mišljenje na ovu temu dao je i don Damir Stojić prije nekoliko godina “Studentskom pastoralu” rekavši :
“Ne postoji službeni stav Crkve o ogrlicama od jantara. Stalno se javljaju nove sekte, nove alternativene terapije, amajlije i slično, tako da se Crkva rijetko baš precizno osvrne na konkretnu stvar. Vjerujem da bi bilo jako dobro kad bi ipak uspjela pojedinačno progovoriti o svemu. Pozivam vas na vaš razum, na službenu medicinu (ne medicine koju propagira jedan pedijatar ili jedan liječnik). Osim toga čitajući o tome izdvojio bih samo par stvari zbog koji smatram da jedan kršćanin ne bi trebao tako nešto koristiti. Ovo je moj stav i ne namećem ga nikome, ali ga rado dijelim s onima koji me zatraže.

“…Jantar je fosilizirana smola crnogoričnog drveta iz antičkih šuma, koju također zovu “zlato sjevera” jer nosi u sebi mističnu energiju i ljekovita svojstva te zbog osobine da privlači i skuplja oko sebe elekricitet.. Po antičkom vjerovanju, nošenje ogrlice od zrna jantara….” Ovdje se spominje mistična energija. Kakva je to energija? To me podsjeća na new age koji u svojim brojnim iscjeljiteljskim terapijama upravo govori o “pametnim” energijama koje liječe i što sve ne. “…Poželjno je da se jantar redovito čisti, odnosno da se PRAZNI i PUNI (pošto kupi negativnu energiju, bolesti…). Jantar se može čistiti (prazniti) 1-2 puta mjesečno pod tekućom vodom par minuta (dovoljno je staviti npr. ogrlicu na dlan te pustiti mlaz hladne vode preko ogrlice par minuta), a puni se najbolje tako da ga se izloži jutarnjem ili večernjem suncu u trajanju cca 1h. Jantar nikako nemojte izložiti vrućoj vodi ni jakom, intenzivnom suncu (npr. ljeti oko podne).” Jantar je potrebno puniti na suncu i prazniti pod mlazom vode. Puni se negativnom energijom.

Ovo govori dosta o takvim ogrlicama koje me više podsjećaju na new ageovske amajlije nego na provjereno sredstvo za liječenje. Spominje se tu i neka jantarna kiselina koja ima analgetski učinak, ali to bih ostavio priznatoj znanosti. Ne bih više o tome, ali osobno to ne bih koristio.