Home Gospodarstvo Kina je pustila u pogon najveću plutajuću plantažu za sakupljanje solarne energije;...

Kina je pustila u pogon najveću plutajuću plantažu za sakupljanje solarne energije; proizvodi dovoljno struje da opskrbi višemilijunski grad

SHARE

U Kini je u pogon puštena najveća plutajuća plantaža za skupljanje solarne energije na svijetu, javlja New York Times. Plantaža se sastoji od 160 tisuća solarnih panela, a nalazi se na jezeru koje je nastalo navodnjavanjem napuštenih rudnika u pokrajini Anhui, na istoku države. Može proizvoditi dovoljno struje da u potpunosti opskrbi obližnji grad Huainan, koji ima otprilike dva milijuna stanovnika.

Kineska vlada namjerava otvoriti još desetak ovakvih plantaža koje bi mogle proizvoditi jednaku količinu energije kao nuklearni reaktor. Kina je najmnogoljudnija država svijeta, ali ujedno je i najveći zagađivač. U poslijednjih nekoliko godina ozbiljno se radi na smanjenju onečišćenja okoliša i razvijanju čistih, obnovljivih izvora energije.

Kina je najveći zagađivač okoliša na svijetu

Iako se okreće čistoj energiji, Kina je i dalje najveći proizvođač stakleničkih plinova na svijetu, što doprinosi globalnom zatopljenju. Prošlog siječnja, kineska vlada odustala je od projekta izgradnje stotinu termoelektrana na ugljen, dokazajući da država, u čijim gradovima stanovnici oboljevaju zbog visoke koncentracije smoga u zraku, ima dugoročne planove smanjenja onečišćenja.

Slične, ali manje plutajuće plantaže sa solarnim panelima postoje u Velikoj Britaniji, Izraelu, SAD-u i Japanu. Kina se želi pozicionirati na globalnom tržištu kao tehnološki inovator, ali i kao vođa u borbi protiv globalnog zatopljenja, što je do sada bila uloga SAD-a, ali situacija se promjenila kada je predsjednik Donald Trump najavio povlačenje iz Pariškog klimatskog sporazuma. Kina je logični naslijednik pozicije neslužbenog vođe tog projekta.