Home Društvo 3 važna razloga zašto je darivanje krvi dobro za naše tijelo

3 važna razloga zašto je darivanje krvi dobro za naše tijelo

SHARE

Četrnaestog lipnja obilježava se Svjetski dan dobrotvornih darivatelja krvi koji je ove godine posvećen hitnim situacijama.

U svijetu se prikupi 92 milijuna doza krvi na godinu, a jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života. Otprilike polovica od toga, prikupi se u zemljama visokih prihoda u kojima živi samo 15 posto svjetske populacije.

U Hrvatskoj krv daruje 4,2 posto stanovništva, odnosno sakupi se 42 doze na 1000 stanovnika ističe nam specijalist transfuzijske medicine iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, dr. Irena Jukić.

Iako je kod vodećih zemalja po broju dobrovoljnih darivatelja krvi ta brojka bliža 10 posto, dr. Jukić ističe kako hrvatske zalihe zadovoljavaju potrebesvih naših bolesnika, čak i tijekom ljeta te godišnjih odmora kada je potražnja ipak veća.

VIŠE MUŠKARACA NEGO ŽENA

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek – darivatelj krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

U Hrvatskoj je još uvijek puno veći broj muškaraca dobrotvornih darivatelja – ističe dr. Jukić, a kroz dugogodišnji rad Zavoda detektirali su i najvjerojatnije obrazloženje.

U ovakve se aktivnosti mladi ljudi uključuju u srednjoj školi. Djevojke te dobi često su premršave i ne zadovoljavaju niti onaj osnovni kriterij za žene, minimalno 55 kilograma tjelesne težine – objašnjava naša sugovornica pa nastavlja:
Zatim je tu i generativna faza, trudnoća i rađanje. Veliki broj žena postanu redovite darivateljice krvi upravo kada prođu ovu životnu fazu – govori.

Ako se do sada niste odlučili na dobrovoljno darivanje krvi iz altruističkih razloga i možda vam treba pokoji dodatni motiv u nastavku pročitajte zašto je darivanje krvi dobro i za vaše zdravlje. Jer spašavanjem tuđih života, možete spasiti i vlastiti.

1. REDOVITO DARIVANJE KRVI POVEZANO JE S MANJIM RIZIKOM OD INFARKTA

Na tu temu napisano je nekoliko radova – govori dr. Jukić, a znanstveno je potvrđeno kako redoviti darivatelji krvi rjeđe obolijevaju od infarkta miokarda.

2. ODREĐIVANJE ZDRAVLJA KRVI

Kod svakog darivanja krvi uzimamo uzorak te se određuje krvna grupa i rezuz faktor, zatim se rade laboratorijske pretrage na hepatitis B, C, HIV, sifilis – objašnjava dr. Jukić te dodaje kako je kratak liječnički pregled također uobičajeni dio obrade svakog darivatelja.

Ono što su u Zavodu također primijetili odnosi se na starije darivatelje:
S godinama je elasticitet krvnih žila malo slabiji pa se stariji darivatelji krvi, nakon uzimanja uzorka često osjećaju bolje. No to je subjektivan dojam – kaže.

3. OSJEĆAJ SAMOPOŠTOVANJA ZA DULJI I KVALITETNIJI ŽIVOT

Većina dobrotvornih darivatelja krvi jednostavno želi pomoći drugima, a to im daje osjećaj samopoštovanja koji pozitivno utječe i na njihovo zdravlje.

Osjećaj kada dajete taj jedan zdravi dio sebe potpuno strancu. To se ničime ne može platiti ističe – dr. Irena Jukić.