Home Politika Hrvatima u politici pod hitno treba domaća verzija Pepa Guardiole

Hrvatima u politici pod hitno treba domaća verzija Pepa Guardiole

SHARE

Jedan od najboljih nogometnih trenera u svijetu, današnji šef struke engleskog nogometnog kluba Manchester Cityja Pep Guardiola je veliki zagovornik neovisnosti Katalonije. Njegovo političko lobiranje nije nepoznata stvar jer je poznato da je Pep više puta upozoravao europsku političku javnost na potrebu Katalonaca na neovisnost u odnosu na Španjolsku državu. I prije nekoliko dana Guardiola je na jednom skupu za neovisnost Katalonije pred više desetaka tisuća ljudi u Barceloni pozvao međunarodnu zajednicu da podrži referendum za neovisnost Katalonije.

Iako španjolske vlasti energično odbacuju referendum kao i mogućnost da Katalonija bude neovisna to ovog velikog nogometnog trenera ali i katalonskog domoljuba ne sputava da se pojavljuje u javnosti iznoseći svoja jasna stajališta kad je u pitanju budućnost Katalonije.

Doista je impresivno gledati njegovu političku hrabrost i smjelost kad su u pitanju političke slobode i htijenja njegovog naroda. Sigurno je da bi većina Hrvata u BiH voljela imati jednog ovakvog sunarodnjaka koji bi lobirao barem za bolje i pravednije uređenje BiH sa jednim hrvatskim entitetom unutar ove države. Neki dan u jednom bh mediju Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je rekao kako sve što kaže Sarajevo shvati kao priču o trećem entitetu. Naravno da je jedna ovakva izjava potpuno promašena te da naslutiti kako Hrvati (u ovom slučaju on) ne smiju uopće spominjati treći entitet jer kao eto to je zabranjena stvar. Koga bi trebalo brigati to što Sarajevo priča? A zapravo istina je da je upravo Dragan Čović najviše pozvan da svakodnevno u Sarajevu zastupa ideju hrvatskog entitet (a ne samo u predizbornoj kampanji) kako bi Hrvati bili politički potpuno ravnopravni sa druga dva naroda.

Istina je da Sarajevo ne želi niti da Hrvati biraju svoje predstavnike na najvišim razinama vlasti a kamoli da imaju svoj entitet, ali zar je to razlog za povlačenje u mirnije političke vode. No, na žalost hrvatska politika u BiH ima još jedan problem i to onaj glavni, oni još ne znaju trebamo li se boriti za hrvatski entitet ili ne. Politika nekakvog približavanja Europskoj uniji koju jedino ‘talasaju’ hrvatski političari u BiH više služi kao paravan za svu nemoć koju pokazuju u glavnim krucijalnim političkim pitanjima kakvo je uređenje BiH. Dragan Čović i svi oni koji nas predstavljaju u Sarajevu trebali bi učiti od Pepa Guardiole kako se iznose jasni stavovi i politički zahtjevi. A ne na prvu kritiku i ‘prijetnju’ se povući i iz sefa izvlačiti proeuropsku politiku koju u BiH ne šljivi nitko niti dva posto. Politički je apsurd da međunarodna zajednica još uvijek nije prepoznala tu europsku politiku hrvatske politike u BiH što je jasan signal da prestanu s tim te se posvete borbi za ravnopravnost naroda kojeg predstavljaju.