Home Crna kronika SINTETIČKI KANABINOID: U susjednoj Srbiji pojavila se droga razorne snage, 800 puta...

SINTETIČKI KANABINOID: U susjednoj Srbiji pojavila se droga razorne snage, 800 puta jača od marihuane

SHARE

Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije objavilo je da je sintetički kanabinoid (5F-MDMB-PINACA) pronađen i u Srbiji. Novopristigla droga odmah će biti uvedena na listu zabranjenih psihoaktivnih tvari, a preko Sistema ranog upozoravanja informacija o njenom pronalasku bit će proslijeđena svim zemljama EU, gdje su do sada registrirane 134 vrste sintetičkih kanabinoida.

Prema pisanju srbijanskih medija, droga, koja je i do 800 puta jača od kanabisa, najčešće se proizvodi u Kini i Indiji, potom se pakira u Europi te na tržište dolazi u obliku smole, bijelog praha, kristala, ulja. Zbog snažnog djelovanja, posljedice ove nove droge po zdravlje mogu biti posebno teške.

Agencija za narkotike Europske unije nedavno je upozorila da se zabrinjavajući trend porasta smrtnih slučajeva uslijed predoziranja nastavlja već treću godinu za redom.

Stručnjaci uzrok vide upravo u tome što su tržište preplavile nove, iznimno opasne, droge koje sadrže snažne sintetičke opijate, a dostupne su u obliku tekućina i sprejeva za nos.

Tijekom prošle godine na tržištu EU svaki je tjedan registrirana najmanje jedna ‘novopatentirana’ droga, a u proteklih nekoliko godina tržište je postalo bogatije za čak 620 novih, psihoaktivnih tvari, čije su cijene na tržištu niže, a efekti znatno snažniji, zbog čega se vrlo brzo pronalaze kupce.