Home Društvo Tikvice – ukusno i zdravo ljetno jelo

Tikvice – ukusno i zdravo ljetno jelo

SHARE

Čim postane prevruće, povrće je glavna spiza u našim domovima. No, kada je povrće u pitanju, složit će se mnogi – nema slađeg od tikvice.

Nedavno je počela sezona svima omiljenih tikvica. Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima. Zajedno s dinjama i krastavcima, tikvice pripadaju porodici Cucurbitacea.

Iako se radi o voću, većina nas ih tako ne doživljava i naziva ih povrćem. Tikvice, kao i sve tikve, potječu iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10000 godina. Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori, pa je nemojte guliti s mladih plodova.

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Time smanjuju vjerojatnost od raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit.

Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snizuju kolesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate – bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose.

Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela.  Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i kolesterola. Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom i zacjeljivanje rana bržim. Zato, imate li suhu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite dvadeset minuta i isperite. Koža će vam biti meka i svježa.

Tikvica je popularna namirnica diljem svijeta. U Italiji s njome pripremaju kruh, u Mexicu quesadille, u Francuskoj ratatouille, u Turskoj palačinke, u Bugarskoj ih pržene poslužuju s jogurtom.

Popis je dugačak, a vrste jela koja s njom možete pripremati su nebrojene. Kod nas se većinom pripremaju pohane, u umacima, juhama, punjene, pomiješane s drugim povrćem ili svježim sirom i u slanim kolačima. Tikvice možete dodati u salatu s krastavcima, pri čemu nećete ni primijetiti razliku u okusu. Od njih možete napraviti i izuzetno zdrave špagete. Jednostavno ih narežite na čim tanje rezance, posolite da puste vode, prepržite i poslužite s omiljenim umakom za tjesteninu.

Osim plodova, možete jesti i cvjetove tikvice. Uživajte uz tikvice!