Home Gospodarstvo Najteži dan u životu najbogatijeg Hrvata: Na samo jednom ulaganju ostao bez...

Najteži dan u životu najbogatijeg Hrvata: Na samo jednom ulaganju ostao bez 120 miliona dolara

SHARE

Andronico Luksic (63), čileanski poduzetnik hrvatskog porijekla, s interesima i u Hrvatskoj (hotelijerstvo), jedan od najbogatijih kapitalista na svijetu, izgubio je oko 900 miliona dolara u svojim investicijama izvan Čilea, piše El Comercio, privredni list iz Lime.

Ipak, to nije spriječilo Grupu Luksic, koju on vodi, da ove godine, nakon nekoliko uzastopnih gubitaka, ponovno poveća kapital i s lanjskog 101. mjesta na Forbesovoj listi najbogatijih svjetskih kapitalista skoči na 83, ipak daleko od 27. na kojemu je bila 2011.

Luksic je u maju preko svoje firme “Vallum” kupio tri posto dionica Španske pučke banke (Banco Popular de España) za 120.000.000 američkih dolara. Taj ulog danas vrijedi samo tri euro centa, jer je Banco Santander sav kapital te Narodne banke konvertirao u jedan euro. Luksic, doduše, vjeruje da će na sudu uspjeti osporiti tu odluku, dokazujući da Banco Popular de España vrijedi više.

Bračanin i diktator Pinoche

Andrónico Luksic unuk je Polikarpa Lukšića Ljubetića, iseljenika iz Sutivana na Braču, koji je u pretprošlom stoljeću našao bogatu ženu, Bolivijku Elenu Abaroa Córdoba. Njegova se familija u pretposljednjoj generaciji orodila s familijom krvoločnoga čileanskog diktatora Augusta Pinocheta Ugartea (Vladimir Luksic Abaroa, Andrónicov stric, oženio je Tatianu Hiriart, sestru Pinochetove supruge). Andrónicov otac Antonio Andrónico Luksic Abaroa zauzeo se za međunarodno priznanje Hrvatske. Bogatstvo je stekao na rudnicima bakra Antofagasta PLC, osnovao je holding Quiñenco S.A., te je kupio Banco de Chile. U intervjuu za Jutarnji list svojedobno je osudio Pinochetovu politiku, ali je pohvalio njegov ekonomski liberalizam u kojemu se dodatno obogatio. Forbes je imetak Andrónica Luksica starijega u početku stoljeća procijenio na četiri milijarde dolara. Poslije njegove smrti 2005. poslove vodi Andrónico Luksic mlađi. U početku ovog desetljeća procjena imetka bila je bitno viša: nešto malo manje od 20 milijardi dolara 2011. godine. Lani je spala na desetak milijardi, a ove godine je porasla na 13,7 milijardi (sve po Forbesovim procjenama). Andrónico Luksic Craig je dodatno proširio područja djelovanja. U Hrvatskoj je od Gorana Štroka kupio Jadranske luksuzne hotele za, pretpostavlja se, 120 miliona eura.

Investicije i afere

Grupo Luksic prisutna je u rudarstvu, industriji, finansijama, hrani i pićima, energiji, prijevozu, lučkim i brodarskim uslugama, te u turizmu. U svome portfelju sada ima ova važnija poduzeća: Antofagasta Minerals (rudarstvo), Banco de Chile, CCU (pivarstvo), Nexans, Enex (energija), CSAV (brodarstvo), SAAM, Adriatic Luxury Hotels, Istraturist, te Laguna Poreč.

Peruanski list podsjeća da je Andrónico Luksic stariji kupio 1996. u Peruu 56.000 m2 zemljišta nasuprot Pantanos de Villa da bi izgradio tvornicu tjestenine za svoju firmu Luchetti. Investirao je 200.000.000 dolara, ali investicija se pokazala beskorisnom jer je općinska uprava povukla dozvole, budući da je posrijedi zona gdje se nije smjelo graditi. Doznalo se da je Luksic potkupio Vladimira Montesinosa, moćnog ministra i mračnu figuru u korupcionaškoj vladi tadašnjega peruanskog predsjednika Alberta Fujimorija. Kada se to otkrilo – Luksic je pošao kontrolirati štetu, prodavši svoj udio za 57 miliona dolara. Korumpiranje Montesinosa palo je u zastaru 2006, ali Andrónico Luksic mlađi nije uspio spasiti ondje izgubljen novac.

Luksic u Sjedinjenim Državama posjeduje rudnike bakra i cinka Duluth Metals u Minnesoti, zatvorene lani zbog zagađivanja okoliša. On se kune da je puka slučajnost što je vilu, koju je u Washingtonu kupio za 5,5 miliona dolara, unajmio Jared Kushner, zet i savjetnik predsjednika Donalda Trumpa, te da to nije prikrivena korupcija.

Peruanski list s užitkom nabraja neuspjele Luksiceve projekte: da od brazilskog Petrobrasa otkupi njegove mreže pumpi u Urugvaju i Paragvaju, odnosno da za milijardu dolara otkupi Shellovu distribucijsku mrežu u Argentini. Štoviše, priznaje list, Grupo Luksic veći dio svojih sada sve većih zarada izvlači iz preduzeća izvan Čilea.

– Ne može se uvijek zaraditi. Nekad se dobije, nekad se izgubi – citira list Luksiceve riječi.