Home Društvo NAJUNOSNIJA DJELATNOST-BIZNIS CVJETA: Evo koliko su zaradile kladionice na propalim listićima

NAJUNOSNIJA DJELATNOST-BIZNIS CVJETA: Evo koliko su zaradile kladionice na propalim listićima

SHARE

Višegodišnji lider na tržištu sportskog klađenja SuperSport Danka Ćorića u 2016. ostvario je prihod od 393,48 milijuna kuna i neto dobit od 169,06 milijuna kuna (43 posto prihoda). Prihod SuperSporta na godišnjoj razini lagano pada već drugu godinu uzastupno (pad od 4,5 posto), kao i neto dobit (smanjenje od 2,3 posto), ali i broj zaposlenih.

Hattrick-PSK, sa sjedištem u Dugopolju, gotovo je udvostručio prihode, na 401,6 milijuna kuna (skok od 82,1 posto). Tvrtka je u 2016. iskazala neto dobit od 50,07 milijuna kuna (12,5 posto prihoda), u usporedbi sa dobiti od 692.500 kuna iskazanom u 2015. Isto tako, i broj zaposlenih je drastično uvećan.

Značajan udio u prihodima pojedinih kladionica, osobito Hattrick-PSK-u, čine aparati za klađenje postavljeni u ugostiteljske objekte. Hattrick-PSK u vlasništvu je Hattrick Sports Groupa Ltd. iz Irske, a tvrtkom upravlja Jerko Šarić koji je direktor i suvlasnik niza tvrtki, poput primjerice IT zagrebačke tvrtke Nirvana.

Lutrija podbacila

Državna Hrvatska lutrija, koja tek manjim dijelom svoje prihode ostvaruje od klađenja, a većinu ipak čine prihodi od lota i drugih igara na sreću, lani je ukupno ostvarila ukupan prihod od 500,8 milijuna kuna (rast od 5,8 posto) i neto dobit od 38,44 milijuna kuna (porast od 20,8 posto), kao i rast zaposlenih. Pritom su prihodi od klađenja, prema neslužbenim podacima, činili tek oko 15 posto ukupnih prihoda.

Germania sport lani je ostvarila prihod od 105,46 milijuna kuna (rast od 67,6 posto), ali je iskazala i gubitak od 8,1 milijun kuna i lagano povećanje broja zaposlenih.

Favorit sportske kladionice koje su drastično smanjile broj prodajnih mjesta iskazale su prihod od 4,9 milijuna kuna (pad veći od 80 posto) i gubitak veći od 34 milijuna kuna.

Pelikan kladionice imale su prihod od 4,9 milijuna kuna i gubitak od 4,27 milijuna kuna.

Interigre d.o.o. (brend Stanlybet kladionica), nakon što je bivša tvrtka Bolus nakon višegodišnjih gubitaka ugašena i brisana iz sudskog registra, iskazale su prihod od čak 387,23 milijuna kuna i neto dobit od 57,27 milijuna kuna. I prihodi i neto dobit višestruko su uvećani u odnosu na protekle godine, kao i broj zaposlenih.

On line konkurencija s Malte

Svim kladionicama sve veći udio prihoda otpada na internetsko klađenje, a još uvijek najznačajniji dio uplata (pesimistična neslužbena procjena Porezne uprave govori o milijunima kuna) odlazi na internetske kladionice registrirane izvan Hrvatske, najčešće na Malti.

Vlasnici hrvatskih kladionica ugrubo se mogu svrstati u dvije skupine: domaći samozatajni poslovniljudi te međunarodne korporacije. U prve se svakako ubraja Danko Ćorić, vlasnik SuperSporta, koji rijetko istupa u javnosti i gotovo nikada ne govori o poslovanju i planovima.

Čorić je još prije nekoliko godina ušao i u osiguravateljski biznis preuzevši HOK osiguranje, a od ove godine je aktivan i na tržištu investicijskih fondova gdje je novcem, najvjerojatnije zarađenim od kladionica, njegov Zodaks investments pokrenuo tri fonda (novčani i dva alternativna) te preuzeo još jedan alternativni.

Kapital iz Irske, Austrije, Srbije…

Ćorić je osim toga suvlasnik je više tvrtki koje se bave nekretninama, nautičkim turizmom i IT-jem Osnivači Germania sporta su sadašnji direktor Ivan Korać te sadašnji vlasnici beogradski dvojac Petar Stepanović i Dejan Čakajac.

U nadzornom odboru tvrtke je, primjerice, zagrebačka odvjetnica Vinka Šušak. Drugi primjer su kladionice iza kojih su, uz domaće partnere, međunarodne korporacije iz Velike Britanije, Irske ili Austrije.

Stanleybet (Interigre) je u vlasništvu zagrebačke tvrtke Novo gaming, koju je osnovao austrijski Novomatic, a koja je donedavno imala i klasične kasine. Zanimjivo, jedan od prokurista tvrtke je Zdravko Marić, imenjak i prezimenjak hrvatskog ministra financija, dok je ključni čovjek za operacije u Hrvatskoj Samed Hadžiaganović, s prebivalištem na istoj adresi gdje su mu i sjedišta tvrtki.

Pelikanu su klađenja također tek dio poslovnih aktivnosti, uz automat klubove i casina. Vlasnici su austrijski Wave Bet Investment i Marko Mačinković iz Poreča, a tvrtku vodi češki direktor Evgeny Sychev.

Favorit je pak godinama bio u obje skupine, od domaćeg vlasništva do češko-slovačkog kapitala u vlasničkoj strukturi. Sada je vlasnik Favorita britanski Favbet Invest.

Interese londonskih vlasnika u nadzornom odboru zastupaju ukrajinski državljani Andrii i Daria Matiukha, inače direktori tvrtke Globus exclusive koja drži kockarnice u Splitu, Opatiji, Zagrebu (Hotel Sheraton) ….

Tvrtku Favorit vodi Zvonimir Maslać, bivši direktor propale kladionice Derby.