Home Gospodarstvo Hrvatska traži 100 milijuna eura odštete zbog Gacka!

Hrvatska traži 100 milijuna eura odštete zbog Gacka!

SHARE

HEP je poslao zahtjev da mu se isplati 100 milijuna eura odštete, a na ime predratnih ulaganja u rudnik i termoelektranu Gacko što zapravo znači da odštetu mora platiti Elektroprivreda RS. Međutim, rukovodstvo rudnika i termoelektrane Gacko i vlasti neće ni da čuju za to i teret prebacuju na državu.

Tromjesečni rok za dogovor između kompanija Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Elektroprivreda Republike Srpske bliži se kraju, rješenje nije ni na vidiku pa će, kako stvari stoje cijeli slučaj završiti pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu. To znači da će Hrvatska tužiti Bosnu i Hercegovinu.

Neće da čuju

HEP je poslao zahtjev da mu se isplati 100 milijuna eura odštete, a na ime predratnih ulaganja u rudnik i termoelektranu Gacko što zapravo znači da odštetu mora platiti Elektroprivreda RS.

Međutim, rukovodstvo rudnika i termoelektrane Gacko i vlasti neće ni da čuju za to i teret prebacuju na državu. S obzirom da se po međunarodnim pravilima arbitražni postupak može pokrenuti samo protiv države, jasno je da će BiH biti tužena.

Inače, sporazum o ulaganjima u  rudnik i termoelektranu Gacko potpisan je 1986. godine i po njemu današnjem HEP pripada trećina vlasništva. Ukupne investicije u gatačku „tvornicu struje“ svojevremeno su  procijenjene na oko 400 milijuna nekadašnjih njemačkih maraka.

Pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu vodi se i spor protiv BiH na osnovu tužbe kompanije iz Slovenije „Elektrogospodarstvo“ koja traži 1,35 milijardi maraka s obrazloženjem da je za toliko oštećena zbog predratnih ulaganja u termoelektranu Ugljevik u BiH.

Veliki troškovi

Vlasti RS-a odbacile su svaku mogućnost dogovora pa je tužena država i konačna odluka iz Washingtona najavljuje se do kraja ove godine. BiH je u ovom arbitražnom postupku morala uplatiti 150.000 dolara predujma.

Pravobraniteljstvo BiH smatra da su očekivanja Slovenije i Hrvatske kako će naplatiti odštetu potpuno nerealna, a glavni pravobranitelj Mlađen Mandić javno je priopćio da „te dvije države love u mutnom pa su čak angažirali istu odvjetničku kuću“.

– Pravobraniteljstvo BiH neće prihvatiti zahtjev HEP-a i sigurno ćemo u procesu međunarodne arbitraže dobiti spor. Jedini je problem što cijeli postupak puno košta. Nakon rata svi su se nadigli da tuže Bosnu i Hercegovinu – javno je poručio pravobranitelj Mandić.

Dnevni list