Home Društvo FOTO: General franjevačkog reda fra Michael Perry boravio na Humcu

FOTO: General franjevačkog reda fra Michael Perry boravio na Humcu

SHARE

U nedjelju, 18. lipnja 2017. godine na Humac je došao general franjevačkog reda fra Michael Perry zajedno s generalnom upravom Reda. Tom prigodom zajedno s fra Miljenkom Štekom, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, fra Darijom Dodigom, humačkim gvardijanom i  još tridesetak svećenika je predslavio svetu misu u crkvi sv. Ante zajedno sa svima, a posebno s članovima Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačkom mladeži.

Nova humačka crkva bila je prepuna vjernika koji su radosno dočekali poglavara manje braće. General je zahvalio za gostoprimstvo i odaziv vjernika te se nadahnutim riječima obratio braći i puku: “Ovdje smo okupljeni u ime Isusa Krista. Dar koji upravo slavimo jeste dar potpunog pomirenja s nama samima i s drugima. Euharistija je revolucionarno djelo preko kojeg od nas Bog traži da se otvorimo milosrđu i nadi. To je iskustvo koje se temelji na životu, smrti i uskrsnuća našega gospodina Isusa Krista”, rekao je general udijelivši svima Božji blagoslov. Zaključio je da moramo biti spremni ići putem našega križa da bi povijest našega života mogla biti oblikovana i sveta na način da možemo ostvariti čudo ljubavi i milosti Božje, na način da postanemo sredstva Božje milosti i mira, Božjeg pomirenja u BiH i Hrvatskoj te cijelom svijetu.

Na kraju je Generala pozdravio humački gvardijan fra Dario Dodig te mu uručio prigodni dar u znak zahvalnosti, odanosti i ljubavi.

“Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da ovdje u našoj crkvi na Humcu možemo dočekati generala reda. Zahvalni smo Bogu za taj dar milosti našega Humca koji  je kulturno i religiozno središte cijelog kraja. Primijetili ste ovu mladost koja prelijepo pjeva, to je naša budućnost, na njih smo ponosni. Mi ove godine slavimo 25. godina naše Frame, koja je najstarija u BiH”, rekao je fra Dario i objasnio Generalu da u samostanu ima 20 svećenika i 11 novaka pohvalivši se tom prilikom da je to najveći novicijat u Europi.

General nije krio oduševljenje ovim susretom te se na kraju još jednom obratio okupljenim vjernicima:  “Draga braćo i sestre,  obitelji franjevačka, mir i dobro. Danas je dan velike radosti, jer smo mi skupa ovdje franjevci, ovo je franjevačko čudo da smo svi skupa franjevci i vi i ja, mi smo svi skupa na istom putu s Isusom Kristom. Ovo je milost franjevačkog pokreta, jer smo svi skupa braća i sestre. Na poseban način sam naglasio da smo mi skupa ambasadori mira, ovo je stari identitet franjevaca, moramo se također uvjeriti jesmo li ambasadori, trebamo se naviknuti da komuniciramo mir i pomirenje sa svom braćom.  Obraćenje, pomirenje i ozdravljenje je važno posebno za vašu zemlju, vjerujem da postoje povijesne rane koje nosite u sebi zato ću moliti Gospodina Isusa da vas zdravi i da nam donese zdravlje i radost, zato želim da svima vama zahvaliti koji ste pripremili ovaj euharistijski susret i ovim mladima koji su divno pjevali.”

Cilj pohoda bio je susresti se s braćom te članovima FRAME i FSR-a iz Hercegovine. Nakon svete mise uslijedila je zajednička fotografija, a svi framaši i trećari također su mogli razgledat najstariji muzej u BiH i zbirku umjetnina “Majka” koja se nalazi u Galeriji samostana na Humcu.

IMG_5098