Home Zanimljivosti Imate li ovu kvrgu na ruci? Uopće nije bezazlena

Imate li ovu kvrgu na ruci? Uopće nije bezazlena

SHARE

Kad se na ruci, dlanu, prstima ili zglobu pojave nateknuća ili kvrge, obično za to okrivimo ozljedu, ubod insekta ili žuljeve povezane s radom.

Ipak, takvi simptomi mogu biti indikacija većih problema sa zdravljem, piše Bright Side.

Kako prepoznati

Liječnici takve tvorbe zovu higromom, koji je oblik dobroćudne ganglionske ciste na zglobu, no može se pojaviti i na površini dlana ili na unutarnjoj strani prstiju. Obično je veliko od nekoliko milimetara do dva centimetra, a tek se rjeđe javlja u većim dimenzijama.

Zapravo se radi o o tumoru mekog tkiva šake u kontaktu sa zglobnom kapsulom ili omotačem tetive.

U svakom slučaju, te kvrge nisu samo estetski problem – već doista mogu smanjivati kvalitetu života i uzrokovati zdravstvene probleme.

Zašto nastaje

Na nastanak gangliona utječu ponavljane “mikrotraume”, odnosno često vršenje pojedinih pokreta ili poremećaj toka tekućine u zglobu i tetivnim omotačima, prenosi Avaz

Zbog povećanja pritiska u omotačima na pojedinom mjestu nastaje vrećica u kojoj se sakuplja tekućina koja se kreće samo u smjeru prema ganglionu. Ako se uspostavi obrnuti tok ili vrećica pukne, ganglion može nestati, što se događa kod skoro polovice bolesnika.

Posljedice

Osim vidljivog izbočenja, drugi se simptomi rijetko javljaju. Može se javiti i bol, trnci te ograničena pokretljivost, no liječnici upozoravaju kako je u težim slučajevima moguć ozbiljniji poremećaj funkcioniranja šake. Za postavljanje dijagnoze radi se pregled i rengen, a ako se posumnja na tumor mekih tkiva šake, tada se radi i biopsija. Najčešći oblik liječenja je kirurško rezanje te terapija kortikosteroidima. U svakom slučaju, doktori savjetuju da potražite pomoć stručnjaka primijetite li takvo izbočenje.