Home Zanimljivosti Evo kako vratiti izgubljene poruke na iOS i Android uređajima

Evo kako vratiti izgubljene poruke na iOS i Android uređajima

SHARE

Neovisno o tom na koji način su izbrisane, poruke na omiljenom iPhone ili Android uređaju mogu se spasiti – ako se izvedu neki osnovni koraci i djeluje na vrijeme.

Tekstualne poruke ili poruke kroz iMessage možda su pomalo zaboravljene u eri brojnih društvenih i komunikacijskih aplikacija. Ipak, još uvijek su tu – i nerijetko znaju sadržavati ključne informacije, što stvar samo čini gorom ako se poruke slučajno izbrišu. Straha ipak nema, stvari je moguće vratiti, neovisno o kojoj platformi je riječ, prenosi tportal

S tim rečenim, nema garancija, posebno u slučaju Android uređaja, gdje stvari valja odraditi čim prije moguće.

Kako vratiti poruke na platformi iOS?

S iPhonea je moguće vratiti poruke na različite načine:

Kroz iCloud backup

Kroz iCloud internetsku stranicu

Kroz kontaktiranje pružatelja usluga

Kroz vraćanje iTunes backupa

Kroz neku aplikaciju

iCloud backup trebao bi biti prva i osnovna stavka za pokušaj vraćanja izgubljenih poruka. Ako korisnik nije izbrisao backup, šanse su da će poruka biti tu. To je moguće vidjeti odlaskom na Settings > General > Storage & iCloud Usage > Manage Storage (pod iCloud) na iPhoneu. Tu bi se trebale vidjeti kopije backupa sa svih korisnikovih iUređaja.

Nakon toga valja odraditi potpuno vraćanje uređaja na tvorničke postavke (General > Reset > Erase All Content and Settings) – jasno, prije postavljanja iPhonea da povuče podatke iz starog backupa. S tim rečenim, valja imati na umu kako će korisnik izgubiti sve tekuće stvari na iPhoneu, no ako je poruka toliko bitna.

Tko pak ne želi baš brisati sadržaj uređaja, moguće je probati sljedeće korake:

Posjetiti iCloud.com uz sve valjane korisničke podatke. Kliknuti na Text Messages te pretražiti poruke za onima koje su vam potrebne. Istovremeno valja uzeti iPhone te otići na Settings > iCloud te ugasiti (ili tek provjeriti) da je opcija Text Messages ugašena. Nakon toga će se korisniku prikazati pop-up gdje valja odabrati ‘Keep on My iPhone’. Nakon toga se valja vratiti na tekstualne poruke, kliknuti Merge i pričekati. Ako je sve prošlo ok, korisnik bi nakon nekoliko minuta trebao vidjeti stare izbrisane poruke na svom uređaju. Nažalost, zbog načina na koji iCloud radi jednostavno nije moguće garantirati kako će se poruke sačuvati u svakoj zemlji i kod svakog mobilnog operatera.

Tu su i aplikacije koje valja isprobati za povrat poruka na iUređajima. Među njima stranica MacWorld izdvaja PhoneRescue, WonderShare Dr.Fone te Tenorshare iPhone Data Recovery. One uglavnom funkcioniraju tako da koriste činjenicu da podaci nisu istinski prebrisani sve dok se preko njih ne odrade novi zapisi. Što je korisnik duže vremena čekao do pokušaja povratka poruka i drugih podataka, manja je šansa da će uspjeti njihov povrat, a što pak vodi do sličnog problema kod Android uređaja…

Kako vratiti poruke na platformi Android?

Kod Androida je upravo problem to što nema centraliziranog načina (osim ako se ne koriste vezani Google servisi) za povrat poruka te se sve zapravo oslanja na to da se izbrisane podatke pokuša vratiti prije nego se preko njih zapišu novi podaci.

Stranica AndroidPit izdvaja nekoliko komada softvera za tu svrhu. MobiKin Doctor for Android jedan je takav komad softvera, koji pored poruka omogućuje i povrat kontakata, fotografija, glazbe, videa i svega drugoga s praktički svih Android uređaja. Postoji u besplatnom trial izdanju, a puno izdanje košta 70 dolara. Program je moguće iskoristiti bez rootanja uređaja, iako MobiKin jamči kako će se podatke moći potpuno vratiti tek ako je to napravljeno.

Wondershare Dr. Fone Android Data Recovery drugi je komad softvera slične namjene. On može vratiti podatke poput poruka, kontakata, fotografija, videa, glazbe, dokumenata, WhatsApp povijesti i ranijih poziva. Kao i u ranijem slučaju postoji besplatno trial izdanje, kao i puno izdanje koje košta 50 dolara za trajnu licencu.

Posebnost je svakako i to da tvrtka Wondershare nudi povrat novca ako softver ne može učiniti ono za što je namijenjen:

Kako korisnici ne bi bili primorani na plaćanje ovakvih (korisnih) programa, valja se pobrinuti za backup poruka na prvom mjestu. To je najjednostavnije kakvim besplatnim appom poput SMS Backup & Restore, dostupnim na Google Play Storeu.