Home Zanimljivosti Opipajte ih s razlogom: Ove simptome oko testisa ne smijete ignorirati

Opipajte ih s razlogom: Ove simptome oko testisa ne smijete ignorirati

SHARE

Njihov oblik i konzistencija trebali bi podsjećati na meko kuhana jaja s jednim malo većim od drugoga. Naravno, riječ je o testisima, osjetljivom području svakog muškarca koje bi se obavezno trebalo pregledavati jednom mjesečno, preporučuje bivši vojnik Phil Morris koji je preživio rak testisa, piše Daily Mail.

On je pokrenuo stranicu checkemlads.com na kojoj muškarce informira o mogućim opasnostima koje vrebaju njihovo “blago” te kako je potrebno provjeravati “stanje dolje”.

S njim se slažu i liječnici koji pak upozoravaju da se mnogi muškarci u ovom području snalaze kao u neubranom grožđu. Muči ih nelagoda jer nisu kao žene od puberteta naviknuti na provjeru tog područja. Kako bi im pomogli, naveli su nekoliko najučestalijih, ali i najopasnijih zdravstvenih tegoba koje je nužno što prije otkriti. Preporučuju da se testisi redovno kontroliraju i to nakon tuširanja kada je koža koja ih obavija i okružuje mekanija.

CISTE

Ciste se razvijaju kod svakog trećeg muškarca srednje dobi. Lako se mogu napipati i prstima “odvojiti” od testisa. Mogu otjecati i biti bolne, a obično se pojavljuju kod epididimisa, malog kanala koji prenosi spermu iz testisa.

Lako ih je razlikovati od tumora jer su ispunjene tekućinom i mekane na dodir, dok je rak testisa obično tvrda gruda. One mogu varirati u veličini i narasti čak do veličine grejpa!

Liječenje: Ciste obično ne predstavljaju veliku opasnost, osim ako se ne inficiraju. Uklanjaju se manjim operativnim zahvatom koji se obavlja pod lokalnom anestezijom. Ako su manje veličine i nisu bolne, obično ih nije potrebno dirati.

RAK TESTISA

Rak testisa nemoguće je ne zamijetiti. Testisi očvrsnu, a na pozadini ili sa strane dolazi do pojave tvrdog grumena. Osjeća se bol u testisima ili skrotumu te tupa bol u donjem dijelu trbuha i preponama.

Dobra je vijest da je to rijedak i jedan od najmanje smrtonosnih oblika raka. Bez obzira na te pozitivne činjenice, važno je što prije ga dijagnosticirati i započeti s liječenjem. Najčešće zahvaća bijelce, ali i one čiji su preci bolovali od iste bolesti. Neplodni muškarci tri puta su skloniji obolijevanju od ove vrste raka, no liječnici još nisu otkrili zbog čega je to tako.

Liječenje: Izuzetno je važno što prije postaviti dijagnozu. Prvi korak je uklanjanje, a nastavak uključuje kemoterapije. Ako je rak otkriven u poodmakloj fazi, bit će potrebno ukloniti i okolne limfne čvorove i vrlo vjerojatno neke druge dijelove u koje su se zloćudne stanice proširile.

Ako se uklone oba testisa, muškarci će do kraja života morati uzimati testosteron, no to ne znači da će im se seksualni život ili plodnost smanjiti. Ako budu podvrgnuti kemoterapiji, postoji velika vjerojatnost da će postati neplodni pa liječnici u tom slučaju preporučuju pohranu sperme.

TORZIJA ILI UVIJANJE TESTISA

Rijetki poremećaj koji se većinom javlja u pubertetu i kod mlađih muškaraca. Prouzročuje ga povećana tjelesna aktivnost u doba kada tkivo oko testisa još nije čvrsto vezano za skrotum. Ono se događa kada se krvne žile i sjemenovod “zapletu” te blokiraju dovod krvi u testis, što dovodi do velike boli.

Liječenje: Torzija se primjećuje odmah i potrebna je hitna intervencija da bi se žile otpetljale. U protivnom, testis u kojem je blokiran dovod krvi može za samo šest sati odumrijeti, a jedino što tada preostaje jest ukloniti ga.