Home Auto IZBJEGNITE IH: Najčešće pogreške koje vozači rade u ljetnim danima

IZBJEGNITE IH: Najčešće pogreške koje vozači rade u ljetnim danima

SHARE

Vrijeme je godišnjih odmora i svi nekud putujemo. No svakako treba prije polaska na put provjeriti je li sve s vašim automobilom u redu. Obavezno ga morate pripremiti i provjeriti nekoliko bitnih stvari kako bi na putovanju sve dobro prošlo.

Stručnjaci HAK-a pak upozoravaju i na najčešće pogreške vozača u ljetnim danima i o čemu moraju voditi računa.

1. Ulijevanje pogrešnog goriva u vozilo.

2. Vožnja na rezervi može biti problem pa se često događa da vozilo ostane bez goriva jer se tijekom ljetnih mjeseci zna dogoditi da putno računalo pogrešno izračuna preostalu količinu goriva u vozilu.

3. Kupanje s ključevima, gubitak ključeva u moru ili zaključavanje ključeva u vozilu.

4. Pregrijavanje kvačila u dugim kolonama na uzbrdici, kočenje kvačilom umjesto parkirnom ili nožnom kočnicom, vuča priključnog vozila ili auto-prikolice može potpuno uništiti kvačilo.

5. Zna se dogoditi da vozač ne zna broj telefona za tehničku pomoć na cesti, ni čiju pomoć može zatražiti, pa vozači često zovu broj 112 umjesto da traže pomoć na broju 1987.

6. Loša priprema priključnog vozila koje često bude pretovareno, sa starim, lošim gumama koje lako pucaju.

Česti su problemi s osovinama ili ležajevima prikolica koje se neredovito servisiraju. Svjetla na prikolicama tradicionalno su loša i neispravna, teret je često loše učvršćen zbog čega vozači znaju imati velikih problema na autocestama.

7. Korištenje klimatizacijskog uređaja u našim vozilima tijekom ljetnih dana neizbježno je, ali se preporučuje umjereno korištenje zbog preopterećenja i kvarova na alternatoru pri neprestanom radu ventilatora. Tako neprestano korištenje klime u vozilu utječe dakle na preopterećenje i kvarove na alternatoru.

I za kraj jedna bitna stvar koju morate imati na pameti.

Kad stignemo na svoje odredište i dulje vrijeme ne koristimo vozilo, poželjno ga je parkirati u hlad i prekriti ga presvlakom kako bismo izbjegli kvarove na elektronici vozila i akumulatora koji nije otporan na povišene temperature i dugo razdoblje nepokretanja za vrijeme godišnjeg odmora. Ako se vozilo dulje ne koristi, može doći do blokiranja parkirne kočnice.