Home Društvo ŠTA’Š UPISAT? Fakulteti u Mostaru primaju 6531 studenta

ŠTA’Š UPISAT? Fakulteti u Mostaru primaju 6531 studenta

SHARE

Pred svršenim srednjoškolcima je jedna od najvažnijih odluka u životu, zaposliti se sa svršenom srednjom školom ili upisati fakultet? Odluče li se za studiranje, dvojba je što izabrati? Odluku treba donijeti što žurnije jer su upisi na pragu.

Mostarsko sveučilište, jedino sveučilište u BiH u kojem se studiji slušaju na hrvatskom jeziku danas je raspisalo natječaj za upis studenata, na prediplmske i diplomske studije. Prijave za I. (srpanjski) razredbeni rok treba dostaviti od 26. lipnja do 1. srpnja 2017. godine. Izbor pristupnika za upis na ustrojbenu jedinicu obavlja se razredbenim postupkom i to u I. roku od 3. srpnja. do 8. srpnja 2017. godine.

Naravno, za one koji se ne upišu u prvom krugu, postoji i onaj drugi, ali samo na fakultetima gdje bude slobodnih mjesta. Jedno je sigurno – najbolji učenici mogu birati, a oni koji su ulagali manje truda u srednjoj školi, morat će uložiti više truda kako bi se upisali na željeni fakultet.

Sveučilište je za ovu godinu, na svojih dvanaest članica ponudilo 6531 mjesto na preddiplomskim studijima, što je za 211 manje nego u prošloj akademskoj godini. Samo njih 295, naravno najboljih, imat će priliku studirati uz potporu resornih ministarstava, dok će ostali morati za svoje studiranje izdvojiti od 600 pa do 2500 KM po semestru, ovisno što žela upisati

Tako je za studente koji žale studirati uz plaćanje predviđeno 3580 mjesta. I redoviti studenti koji studiraju uz potporu Ministarstva, neće studirati besplatno, pri upisu plaćaju 200 KM po semestru. Na Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti za ovu kategoriju studenata na studiju ”Instrumentalni smjer na Studiju glazbene umjetnosti” dodatni troškovi korištenja i održavanja instrumenata na preddiplomskom i diplomskom studiju iznose 150 KM.

Mostarsko sveučilište postaje sve zanimljivije i za strane državljane, te je i ove godine ponuđeno 1232 mjesta za strane državljane. Tako se i ove godine planira upisati oko 20 posto stranih državljana, a sudeći po ranijim iskustvima, mogla bi biti u potpunosti popunjana. Tu je i 1424 mjesta za izvanredne studente, one koji se žele školovati uz rad.

Kako su Večernjem listu rekli iz Rektorata, ovo je vrijeme kada se mora boriti za svakog studenta, jer svi žele svoj dio kolača, javni i privatni fakulteti, ali je kvaliteta ono čime se moraju razlikovati od drugih, poručuje. Također tvrde, kao i svih ranijih godina, srednjoškolci završnih razreda su već ranije imali prigodu upoznati se sa radom na svim članicama Sveučilišta, a mogli su i postavljati pitanja o svemu što ih zanima. Također dodaju kako na tržištu rada njihovi završeni studenti moraju biti prepoznati kao oni koji imaju najviše znanja i sposobnosti, uvjereni da je, uza sve probleme koje imaju, mostarsko sveučilište najbolje u BiH.

Mostar je postao sveučilišni grad i sjedište jedine visokoškolske ustanove na hrvatskom jeziku u BiH. Upravo zahvaljujući činjenici de je u Mostaru oko 15.000 studenata s pravom možemo konstatirati da su Sveučilište i studenti žila kucavica grada na Neretvi.

Na mostrskom Sveučilištu studira veliki broj studenata iz Republike Hrvatske, i to oko petina od ukupnog broja studenata. Studenti su zadovoljni studiranjem u Mostaru, a pozitivna iskustva se dijele i generacijama koje tek dolaze studirati, tako da Mostar kao sveučilišni grad zauzima visoko mjesto u cijeloj regiji.

Tako će ovih vrućih lipanjskih dana Mostar oživjeti, kako bi već početkom srpanjskih dana ostao bez tisuće mladih koji su ovaj grad izabrali za stjecanje znanja i iskustava za život.