Home Politika Kohlova udovica odbila Angelu Merkel: Želi da na ispraćaju govori Orban

Kohlova udovica odbila Angelu Merkel: Želi da na ispraćaju govori Orban

SHARE

Manje od tjedan dana nakon smrti Helmuta Kohla izbila je svađa između njegove udovice, sinova i političke stranke oko organizacije ispraćaja i oko ostavštine tog kancelara koji je vodio Njemačku u vrijeme završetka Hladnog rata i njemačkog ujedinjenja.

Der Spiegel u četvrtak piše kako je njegova druga supruga Maike Kohl-Richter pokušala spriječiti današnju kancelarku i nekadašnju Kohlovu štićenicu Angelu Merkel da govori na njegovom ispraćaju, a umjesto nje predložila je njezinog žestokog kritičara, mađarskog premijera Viktora Orbana.

Kohl je bio mentor mladom, liberalnom Orbanu u godinama nakon pada istočnoeuropskog komunizma 1989., no mađarski premijer kasnije je krenuo autoritarnim smjerom za koje neki tvrde da nije u skladu s Kohlovom ostavštinom, ocjenjuje Reuters.

Kohl-Richter se sukobila i s otuđenim sinom Walterom koji je u utorak rekao da mu je zabranjeno posjetiti njihov dom kako bi razgovarao o ispraćaju. Odvjetnik udovice odbacio je te tvrdnje.

Demokršćanin Kohl slavi se kao državnik koji je iskoristio priliku kolapsa sovjetske moći u istočnoj Europi kako bi postigao ono za što su mnogi tada mislili da je nemoguće, ujedinjenje Zapadne i Istočne Njemačke.

On će idućeg tjedna postati prva osoba koja će dobiti počast europske komemoracije zbog težnje većoj europskoj integraciji koja je dovela do rođenja Europske unije i zajedničke europske valute.

No Kohl je nakon silaska s funkcije 1998. postajao sve izoliraniji, a njegovu ostavštinu okaljali su skandali oko ilegalnih anonimnih donacija njegovoj stranci.

Ponovno se oženio 2008., nakon što je Hannelore, njegova prva supruga, 2001. počinila samoubojstvo. Njegova druga, trideset i jednu godinu mlađa supruga, ljubomorno čuva njegovu ostavštinu, zabranjujući pristup hrpama službenih papira koji se nalaze u njihovom domu.

Kohl se otuđio i od svojih nekadašnjih političkih saveznika. Angeli Merkel nije nikad oprostio što mu je zabila nož u leđa u vrijeme skandala oko financiranja. Kao tadašnja tajnica stranke odbacila je Kohla kroz članak u istaknutim novinama u kojem je napisala da se stranka “mora naučiti boriti bez starog ratnog konja”.

Mnogi se pitaju je li sve slabiji Kohl doista bio blizak s Orbanom, velikim kritičarem politike otvorenih vrata Angele Merkel kojeg je bivši njemački kancelar prošle godine primio u svom domu u Oggersheimu, dok je njemačka kancelarka bila pod velikim kritikama zbog otvaranja granica migrantima.

Orban je vodio kampanje “zaustavimo Bruxelles”, sjedište Europske unije kojeg je uspoređivao s Moskvom. Ruske postrojbe okupirale su Mađarsku na više od 40 godina. Orban je zato hvalio Kohlovo životno djelo.

“Njegovo lice je i dalje preda mnom, oproštajni pogled mog dragog prijatelja Helmuta dok je ponavljao: ‘Europa, Europa’”, napisao je mađarski čelnik u pismu sućuti njegovoj udovici koja je na kraju odgovorena od prigovaranja Merkel. Glasnogovornik njemačke vlade potvrdio je da će njemačka kancelarka 1. srpnja održati govor na komemoraciji u Strasbourgu.