Home Društvo Svako treće dijete žrtva vršnjačkoga nasilja: Tuku ih, otimaju novac, svlače i...

Svako treće dijete žrtva vršnjačkoga nasilja: Tuku ih, otimaju novac, svlače i slikaju mobitelom te prijete da će objaviti slike

SHARE

Svaki treći učenik u osnovnim i srednjim školama u BiH žrtva je psihičkog, fizičkog ili seksualnog nasilja, a poseban problem je što se samo nekolicina odluči to priznati bilo kome.

Udruga za razvoj društva “Kap” je godinu dana radila istraživanje u osnovnim i srednjim školama u BiH u sklopu kojeg je analizirano 6957 listića. Na pitanje iz ankete “Jesu li bili žrtve vršnjačkoga nasilja” potvrdno je odgovorilo više od 2339 djece. Lošije nego u okruženju “Na osnovi statističkih podataka, nažalost, možemo reći kako je svako treće dijete žrtva nasilja u školi te da zatvaramo oči i ne prepoznajemo taj problem”, naveli su iz udruge.

Od djece koja su navela da su žrtve vršnjačkoga nasilja, 702 nije pomoć tražilo ni od koga, a policiji se obratilo 64 djece. Iz udruge “Kap” kazali su za Blic kako je situacija u BiH lošija nego u zemljama regije, gdje je svaki četvrti učenik žrtva nasilja.