Home Zanimljivosti Daleko od ŽZH: Policija mora poništiti više stotina kazni zbog virusa na...

Daleko od ŽZH: Policija mora poništiti više stotina kazni zbog virusa na radaru

SHARE

Hakeri koji stoje iza opasnoga računalnoga virusa “WannaCry” nenamjerno su pomogli australijskim vozačima da ne plate kazne za prebrzu vožnju.

Ovim virusom bilo je zaraženo 55 prometnih kamera u gradskoj jezgri Melbournea, nakon što je jedan radnik servisa 6. lipnja slučajno učitao zlonamjerni softver u mrežu za kamere s USB uređaja.

Australijska policija morala je poništiti 590 kazni za prekoračenje brzine i prolazak kroz crveno svjetlo, iako vjeruje da su one izdane na osnovu ispravnih podataka, prenio je BBC.

”Poništio sam kazne jer smatram da je važno da javnost vjeruje u sustav sto posto”, izjavio je vršitelj dužnosti policijskoga komesara Ros Genter.

Policija je detektirala virus prošloga tjedna, nakon što je uočeno da se kamere resetiraju češće nego što je to uobičajeno, prenosi Radiosarajevo.ba.

Ovaj virus zarazio je računalne sustave u 150 zemalja u svibnju, a među pogođenim organizacijama bili su britanski zdravstveni sustav, američki logistički gigant “Fedex” i rusko Ministarstvo unutarnjih poslova.

www.jabuka.tv