Home Društvo Krovopokrivački radovi u budućem Centru za resocijalizaciju Minores

Krovopokrivački radovi u budućem Centru za resocijalizaciju Minores

SHARE

“Zrno po zrno – pogača, kamen po kamen – Centar za resocijalizaciju Minores!” – nedavni je status udruge Minores na njhovom Facebook profilu. O njihovom djelovanju i nastanku više ne treba govoriti, jer sami spomen imena Minores u Mostaru već ima svoje značenje: “To je ona raja što pomaže beskućnike i obitelji, sve mahom mladi ljudi…”

Kako saznajemo, krovopokrivački radovi su u tijeku i udruga Minores se ovim putem zahvaljuje svakom pojedinačnom licu koji je oduzimao od sebe kako bi donirao, mali, ali simbolični, njima veliki iznos za rad Centra. “Sve dosad sakupljeno donacije su malih ljudi, građana Mostara i okolice koji su odvajali od svojih kava, mirovina, stipendija i donirali radu udruge. Većinom su to manji iznosi, koji su se nakupili, zahvaljujući kojima se izvode ovi radovi. Naravno, tu postoje i veći iznosi  od raznih inicijativa i udruženja. Zanimljiva je činjenica kako postoje jedni te isti pojedinci, koji uplate minimalne iznose, ali to rade na mjesečnoj bazi, tako se već mogu nazvati pravim donatorima koji su prepoznali naš rad i trud te ga osnažuju ovakvim doprinosom.”, navode iz Minoresa. Obnovljeni su otvori na zgradi, u tijeku su krovopokrivački radovi. Zgrada je u derutnom stanju što možete provjeriti u fotogaleriji.

Zašto baš centar za resocijalizaciju?

Resocijalizacija (lat. resotialisatio) je planski i sustavni proces korigiranja društveno neprilagođenih stavova, uvjerenja i sustava vrijednosti te asocijalnog ponašanja. Cilj resocijalizacije je ponovno integriranje pojedinca u društvenu sredinu – ponovno podruštvljavanje.

Zahvaljujući negativnim posljedicama (kulturološkim i povijesnim događanjima), slaboj ekonomskoj podršci, slaboj motiviranosti institucija zaduženih za ovakvu vrstu rada odlučili smo da nećemo čekati ”bolju budućnost” i bacili se na realizaciju ovog projekta. Svojim djelovanjem “Centar za resocijalizaciju Minores” bi pružio podršku raznim skupinama društva putem savjetovališta i to; djeci, učenicima, ženama, beskućnicima, obiteljima i svakom pojedincu kojemu je nužna i neophodna stručna pomoć.

Marija Budimir, magistrica socijalnog rada, uskoro i obiteljska savjetnica je članica i volonter udruge Minores duži niz godina, govoreći o ideji Savjetovališta Centra za resocijaizaciju Minores, navodi: “Zamisao savjetovališta u Centru jesu ona individualna, partnerska, obiteljska savjetovanja nužna za što bolji i zdraviji rast i razvoj pojedinca, ali i funkcioniranja obitelji, roditelja i partnera. Udaja, rađanje djece, napuštanje doma zbog studija ili posla su razne krizne životne situacije u kojima je potrebna ovakva vrsta oslonca i stručne pomoći. Proces resocijalizacije je mukotrpan i težak put, koji bi bez adekvatne motivacije i dobre volje bio nemoguć. Obitelji na marginama imaju pravo na resocijalizaciju, žene koje trpe psiho – fizičko nasilje moraju imati osobe koje će im pomoći da se bore za svoja prava i osnaže se i na kraju krajeva vrate vjeru u život. Rad sa mladima baziran je na edukacijama, instruktivnom radu te mogućnosti pohađanja raznih tečajeva (stranih jezika, informatike i sl.). Kroz razne edukacijske grupe pružala bi se podrška u učenju, ali i otklanjala devijantna ponašanja pojedinaca i to putem psihosocijalnog savjetovanja.”

Uz sve navedeno, tu su i beskućnici čiji je broj varijabilan, ovisno i o godišnjem dobu. S njima je sve počelo i zahvaljući njima Minores je prepoznatljiv. U Bosni i Hercegovini nema slične udruge niti organizacije koja se bavi ovakvom društvenom problematikom. Zakon o socijalnoj skrbi pretpostavlja i definira obvezu većih županija da otvaraju prihvatilišta i prenoćišta za beskućnike, ali je to ovdje samo mrtvo slovo na papiru. Ne samo beskućnici, nego i socijalno – ugrožene obitelji, prava žena i pojedinaca koji su stigmatizirani igrom sudbine i igrom loše zakonske regulative. Tako bi se i njima pružila nova šansa, resocijalizacijskim metodama i radnom terapijom koja bi ih dovela do nekog novog i boljeg početka, za koji nikad nije i ne smije biti kasno.

Više informacija o radu i djelovanju ove organizacije možete pronaći na web stranici: http://minores.info/ ili facebook stranici: https://www.facebook.com/UdrugaMinores/
E-mail: minores.mostar@gmail.com

Mobitel: 063/505-558

Za sve koji žele financijski pomoći obnovi i radu udruge Minores mogu uplatom na račun:

Tekući račun: 3381302232507872
IBAN: BA39 3381 3048 4667 3198


Anđela Čolak | Herzegovina.in