Home Društvo Šokantan iskaz majke čiji je slučaj dignuo Hrvatsku na noge: Moji sin...

Šokantan iskaz majke čiji je slučaj dignuo Hrvatsku na noge: Moji sin od sedam godina je kazao da će se ubiti!

SHARE

Prema zapisniku s nedavnog sastanka stručnih službi na Općinskom sudu u Splitu, objavljenom na Facebook stranici “Spasimo malog Cesarea”, očito je da roditelji dječaka nisu prevladali međusobni antagonizam.

Iz žučnog načina na koji si međusobno predbacuju Nina Kuluz i njezin nekadašnji partner Alessandro Avenati, stječe se dojam da se prekid njihove veze dogodio nedavno, a ne prije više godina. Od rujna prošle godine, kada se Nina Kuluz nakon pet godina bijega predala policiji, održano je više konzultacijskih sastanaka na kojima su bili predstavnici Centra za socijalnu skrb u Splitu, psiholog, psihijatar te inspektori Odjela za maloljetnike PU splitsko-dalmatinske.
Dvije verzije
Oba roditelja su dobila zadatak da naprave sve što je u njihovoj moći da olakšaju dječaku promjene koje ga čekaju ako se ispune odluke talijanskog i hrvatskog suda prema kojima Cesare treba ići živjeti u Italiju, na očevu adresu. Stručne službe su im dale zadatak da riješe međusobne nesuglasice u tolikoj mjeri da pred sinom mogu održavati sliku makar prividnog sklada kako bi mu olakšali shvaćanje situacije. U objavljenom sudskom zapisniku sa susreta krajem svibnja ove godine jasno je da pomaka nabolje nije bilo i da se komunikacija roditelja malog Cesarea nije odmakla od razine konfliktnog razvoda.

U svojem iskazu na sudu Nina Kuluz je nekoliko situacija kada je Cesare bio s ocem opisala kao izrazito mučne, a posebno je naglasila da teško podnosi večer kada treba ostati spavati kod oca. Prilikom jednog od susreta pozvala je policiju da intervenira te im je kazala da ju je Alessandro vrijeđao te joj je Cesare kazao da će se ubiti.

Posvjedočila je kako joj Cesare usred noći šalje poruke i tada razgovara s njim na mobitel, na što se njegov otac ljuti. Iskazala je i da joj je dječakova učiteljica rekla kako je bila šokirana pojavom oca u školi, kada je došao upoznati nastavnicu i školske prijatelje svog sina. Uglavnom, prema njezinim riječima ni jedan susret nije prošao mirno za dječaka, a otac se ponaša neprimjereno u svakoj situaciji.

S druge strane, Alessandro je izjavio kako mu bivša partnerica opstruira svaki susret svojim konstantnim dolascima i pozivima na mobitel. Susreti se odvijaju u neprijateljskoj atmosferi kada je prisutna majka djeteta ili njezina obitelj. Posvjedočio je kako mu je Cesare rekao u početku “Tata, volim te!”, a kasnije nije to htio ponoviti. Smatra da dječak neće cijeli život plakati već će se priviknuti i uspostaviti odnos s njim kakav su imali u početku, prije uplitanja majke.
Apel majci
Psihijatar koji je bio prisutan na sudu kazao je da u proteklih nekoliko mjeseci nije postignuta namjera stručnih službi. Zaključio je da dječak i nadalje ne može podnijeti odvajanje od majke te da mu “nije toliko frustrirajuće biti s ocem koliko separacija od majke”.

Ustvrdio je kako se od rođenja Cesare ne razvija u skladu sa svojim pravima i nedostaju mu neki modeli, među kojima i odnos s ocem. Psihologinja je iskazala da je majka ključna u svemu te je apelirala na nju da se ponaša kao da ovrha zaista ide. Do sada je majka davala svoj maksimum, ali on nije bio dostatan.

– Dijete mora iznijeti cijelu težinu ovrhe. Ako vam to dosad nije bilo jasno, apeliram na majku prvenstveno jer je to u interesu djeteta – kazala je psihologinja.

 

Podrška majci s Pujanki

Dok iza zatvorenih vrata stručnjaci raspravljaju o tome kako na što bezbolniji način provesti sudsku odluku kojom roditelji imaju zajedničko skrbništvo, ali na adresi u Italiji, gdje je Cesare živio od rođenja, javnost se sve više uključuje pismima podrške.

Splitski Gradski kotar Pujanke, u kojem dječak živi s majkom, preko društvenih mreža uključio se u akciju sprečavanja sudske odluke. Na svojoj stranici objavili su pismo roditelja djece 1.b osnovne škole koju pohađa Cesare i koji podržavaju napore Nine Kuluz. U pismu stoji da se javnosti obraćaju i majke i očevi djece.