Home Društvo Neustrašivi ljubuški vatrogasci

Neustrašivi ljubuški vatrogasci

SHARE

Posao vatrogasaca je izuzetno težak i pun izazova. Oni su neustrašivi u najtežim situacijama, spremni riskirati vlastite živote kako bi drugima pomogli.

Sa spašavanjem ljudi i imovine nebrojeno puta susretala su se i četiri profesionalna ljubuška vatrogasca. Djeluju pod nadležnošću Općine Ljubuški, zajedno s još četiri djelatnika koji su uposleni za vrijeme požarne sezone, tj od 1. lipnja do 1. studenoga.

Kako kaže njihov zapovjednik Milan Tolić, vješto pristupaju svakoj intervenciji, a u obavljanju ovog posla ne može ih ništa omesti, čak ni skromna oprema koju posjeduju.

Brojne intervencije

Na području općine Ljubuški godišnje se evidentira preko 220 požara. Već 10 godina radi se o sličnim brojkama, a na nama je da uspješno odgovorimo svim zadacima. Samo u 2016. godini, za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, imali smo čak 31 intervenciju. To je obiman posao, s obzirom na trenutno ljudstvo, kazao je Tolić.

Osim gašenja požara u opisu njihovog posla je, između ostalog, i pružanje pomoći unesrećenima u prometnim nezgodama. Za to je pak potrebna velika spremnost i odgovornost.
Nedavno smo imali dojavu o prometnoj nezgodi na križanju Pregrađe-Ljubuški. Zadatak nije bio lak, pošto smo morali rezati lim kako bismo spasili ozlijeđenu osobu. Za to nam je bilo potrebno oko 10 minuta, a građani koji su se u tom trenutku našli na ulici sa velikom podrškom su nas ispratili. To u ovakvim situacijama puno znači, istaknuo je.

Redovite vježbe

Kazao nam je i to kako Profesionalna vatrogasna postrojba Ljubuški ima dobru suradnju s ostalim vatrogasnim postrojbama u Zapadno-hercegovačkoj županiji, posebno s vatrogascima iz Vrgorca, te s policijskim djelatnicima spomenute županije. Naglasio je i važnost održavanja redovitih obuka i vježbi, pa su nedavno u Ljubuškom održane dvije vježbe u organizaciji Uprave Civilne zaštite ŽZH.
Pokazne vježbe su nužne za naše profesionalno usavršavanje, a neke od njih imali su prigodu vidjeti i naši sugrađani, kao i osnovnoškolci. Mogli su zaključiti da ovaj posao nije nimalo lagan, kazao je Tolić.

Uputio je i apel svim građanima na savjesno postupanje s vatrom na otvorenim i zatvorenim prostorima, osobito u požarnoj sezoni.

Budite savjesni!

Ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati nesagledive posljedice, poručio je Tolić, napomenuvši kako su za građane dostupni putem aktivnog broja 123.

Dodajmo i to kako na području Ljubuškog djeluje i Dobrovoljno vatrogasno društvo, jedno od prvih registriranih društava na ovom području, budući da egzistira od 1947. godine.

Preregistracija je izvršena protekle godine te je izabrano novo vodstvo.