Home Društvo TRAŽE ODŠTETU OD 4.5 MILIJUNA EURA: Evo kako su nizozemski vojnici nazdravljali...

TRAŽE ODŠTETU OD 4.5 MILIJUNA EURA: Evo kako su nizozemski vojnici nazdravljali nakon Srebrenice

SHARE

Kako prenosi AFP, odvjetnik Mihael Ruperti je najavio zajedničku tužbu 206 vojnika, koji “i dalje osjećaju posljedice u svakom segmentu svog života”.

“Mi vjerujemo da ministarstvo obrane treba snositi posljedice”, rekao je on. Kako prenosi agencija, vojnici su poslani u enklavu u misiju koja je kasnije okarakterizirana kao “nemoguća misija”. Najava ove tužbe stiže istog dana kada je stigla odluka po žalbi države Nizozemske na presudu nizozemskog Suda iz 2014. prema kojoj Nizozemska snosi odgovornost za smrt 300 muškaraca i dječaka, koje su srpske snage ubile 13. srpnja 1995. godine.

Nizozemska vlada je uložila žalbu tvrdeći da “nitko nije moga predvidjeti da će se tamo dogoditi genocid”. Događaji u Srebrenici su i dalje predmet sporenja u Nizozemskoj, kao i uloga “plavih šljemova” u njoj. Prošle godine, ministrica obrane Nizozemske rekla je da je “dučbat” poslan “da zaštiti mir koji više nije postojao bez adekvatne pripreme, bez adekvatne opreme, i bez dovoljno informacija”.

“To je bila nerealna misija, u nemogućim okolnostima”, rekla je ona. Obzirom da je navedeno kako nizozemski vojnici osjećaju posljedice u svom životu nakon Srebrenice, ovaj video najbolje svjedoči kako su se vojnici ponašali i osjećali nakon što su krvnici, predvođeni zlikovcem Mladićem, ušli u Srebrenicu i Potočare.