Home Politika Hercegovačko-neretvanska županija: Usvojen Zakon o zaštiti obitelji s djecom

Hercegovačko-neretvanska županija: Usvojen Zakon o zaštiti obitelji s djecom

SHARE

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije je na današnjoj, 26. sjednici usvojila Zakon o zaštiti obitelji s djecom kojim će prvi puta u HNŽ biti uređeno to područje.

U izjavi za medije, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo današnjim usvajanjem Zakona čime je ostvaren jedan od prioritetnih ciljeva Vlade.

„Vladin cilj je jasan – pokušati zaustaviti dugogodišnji prirodni pad nataliteta, te sve intenzivnije iseljavanje mladih obitelji. Svjesni smo kako ove probleme ne možemo u potpunosti riješiti samim donošenjem i primjenom ovog zakona, ali nakon njega uslijedit će dodatne mjere koje će doprinijeti demografskoj obnovi. Zakon o zaštiti obitelji s djecom predviđa financiranje opremanja novorođenog djeteta, ali i mnogo bitnije stavke poput dječjeg doplatka, naknade za majke u radnom odnosu, te novčanu potporu za nezaposlene. Ova četiri prava Županiju će koštati nešto više od pet milijuna maraka godišnje. Međutim, mi smo spremni na ta izdvajanja, jer ovaj zakon smatramo bitnim pitanjem za mlade ljude i  nove obitelji“, kazao je predsjednik Herceg.

U obraćanju skupštinskim zastupnicima, dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi govorio je o uvjetima u kojima je Zakon nastajao.

„Na početku mandata ove Vlade kazao sam kako je ova Županija propustila brojne prigode biti prva na pozitivan način, no zato je iskoristila gotovo sve prigode biti jedina na negativan način. Također sam kazao i to kako je ova Vlada odlučna u nakani promijeniti dotadašnju praksu, te istaknuo spremnost Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi da bude predvodnik takvih promjena.

Zakon o zaštiti obitelji s djecom je pravi primjer za propuštene prigode i najbolji  način za ispravljanje propusta. „Zašto ga nemamo već 18 godina?“ – pitanje je koji lebdi u zraku, a na koje ne možemo ponuditi racionalan odgovor. Ono zrcali svu složenost odnosa političkih čimbenika u Županiji koji su doveli do toga da su brojne dobre ideje, prijedlozi i rješenja doživjeli fijasko jer dolaze s pogrešne, uvjetno rečeno, protivničke strane pa imamo stanje u kojemu izgleda da jedni promoviraju i brane Županiju i njezina prava, drugi da ju osporavaju, a treći bi rušili i jedne i druge. „Kamo nas to vodi?“ – pitam ja Vas.

Na početku izrade Prednacrta Zakona o zaštiti obitelji s djecom sugerirano mi je da ne trošim novac uzalud, jer s predviđenih 5,3 milijuna KM na godišnjoj razini možemo začepiti sve proračunske rupe. Odlučno sam odbio. Kada je svima postalo jasno da, uz glasno odobravanje javnosti, Zakon dolazi, isti ljudi koji su mi to sugerirali prigovarali su kako sam trebao predvidjeti veća sredstva za prava predviđena tim zakonom. Još odlučnije sam odbio. U prvom slučaju radilo se o nazadnjačkom pokušaju zadržavanja statusa quo, a u drugom o pokušaju guranja u proračunsku avanturu. Takav pristup ne mogu okarakterizirati drugačije nego kao politikantstvo i licemjerje“, kazao je ministar Opsenica pozvavši sve zastupnice i zastupnike da odbace spomenute dosadašnje obrasce ponašanja,  jer je Zakon o zaštiti obitelji s djecom ponuđen s nakanom da uredi ovo izuzetno značajno područje na način da pomogne potrebitima sukladno našim trenutačnim mogućnostima, a ne da se preko njihovih leđa vode politički ili ini obračuni.

„Stoga, svaki rezultat glasovanja, osim jednoglasne potpore ovom zakonu, smatrat ću neuspjehom“, zaključio je ministar Opsenica, nakon čega je Skupština jednoglasno usvojila predloženi zakon.

Nakon usvajanja Zakona o dopuni Zakona o sudskim pristojbama s tarifom, u nastavku sjednice zastupnici će raspraviti Izvješće o izvršenju Proračuna i Izvješće o izvršenju tekuće pričuve Proračuna HNŽ za 2016. godinu, Informaciju o stanju sigurnosti na području HNŽ u 2016. godini, te dati mišljenje na Nacrt Zakona o sigurnosti i zaštiti na radu Federacije BiH.