Home Politika Grude i Imotski dijeli neprirodna granica koja nikad nije smetala u dobroj...

Grude i Imotski dijeli neprirodna granica koja nikad nije smetala u dobroj suradnji!

SHARE
Imotski je prije nekoliko tjedana izabrao Ivana Budalića za svog gradonačelnika. Građani su podržali njega i njegov HDZ koji je sam formirao vlast u ovom gradu.

Budalića svi poznaju kao čestitog i vrijednog čovjeka, istaknutog sudionika Domovinskog rata, a vjeruju kako će svom gradu pomoći kako bi se što bolje razvijao.

 

Ekipa portala Grude.com pratila je kampanju u gradu Imotskom, s obzirom da se radi o prvim susjedima općine Grude, te smo, tri tjedna nakon izbora razgovarali s gradonačelnikom o temama vezanima za grad Imotski, ali važnima i za Grude, te za Hrvate u BiH.

 

Grude.com: Gospodine Budalić, za početak čestitamo na izboru za gradonačelnika Imotskog. Svjedoci smo da kampanja nije bila nimalo jednostavna, da je povremeno bilo i teških riječi, ali evo, iz prve ruke kako ste zadovoljni ovim izbornim ciklusom i vašom pobjedom u gradu Imotskom?
Ivan Budalić: Hvala vam na čestitkama. Dobro ste konstatirali da je kampanja bila uistinu teška i da su mnogi moje suradnike i mene pokušali uvući u prljavu kampanju koju su neki vodili. Sad je to sve iza nas i ne želimo se osvrtati na niske udarce koje smo primili. Zadovoljan sam jer je sve, hvala Bogu, prošlo u redu. Konstituirali smo Gradsko vijeće, u kojemu HDZ sa svojim partnerima ima većinu i sada nam ostaje raditi na dobrobit svih građana.

 

Grude.com: Kako u ovom trenutku diše Imotski i imate li rješenje za svoj grad? Činjenica je da je dosta mladih napustilo i vaš grad, kao i gradove u vašem susjedstvu, pa na koji način se mlade može zadržati u svojim gradovima, rekao bih, na vjekovnim hrvatskim ognjištima?
Ivan Budalić: Svjestan sam činjenice da mladi odlaze. Međutim, nije to, nažalost, slučaj samo u Imotskom. Cijela Hrvatska nažalost ima takve probleme, a žalosti me što i Hrvati iz Bosne i Hercegovine odlaze sa svojih ognjišta. Imamo, naravno, konkretna rješenja za mnoge probleme u Imotskom. Sve smo to predstavili kroz program “Imotski 2021.”, a o tome ste i vi izvještavali javnost. Građani su mi dali priliku i sada radim na ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Međutim, malo je vremena prošlo od primopredaje dužnosti tako da se ne želimo zaletiti ni s kakvim informacijama. O svemu onome što bude napravljeno javnost će pravovremeno biti informirana.

 

Grude.com: Netko je jednom rekao za Imotski i Grude da je to jedna duša u dva tijela. Znamo da postoji odlična međusobna suradnja, ima i zajedničkih projekata kao što je bio projekt Imotsko-bekijskog polja, pa na koji način planirate nastaviti tu, rekao bih, odličnu suradnju?
Ivan Budalić: Da, dijeli nas neprirodna granica koja našim ljudima nikad nije smetala u dobroj suradnji. Hrvatski korpus treba se u svakom smislu držati zajedno, a gospodarstvo i gospodarska suradnja nešto su što nam jamči boljitak, bez obzira s koje strane granice bili. Razgovarao sam nekoliko puta s načelnikom Gruda Ljubom Grizeljom, u kojemu vidim istinskoga partnera i prijatelja u realizaciji brojnih projekata prekogranične suradnje. Dogovorili smo da ćemo u što većoj mjeri aplicirati na razne natječaje koje nam se nude te na taj način razdvojenost granicom okrenuti u zajedničku korist. Ne samo da to možemo, nego i moramo. Imotsko polje je samo jedan od čimbenika naše suradnje. Mi ćemo svakako poticati poljoprivrednike na preradu proizvoda i zajednički nastup na tržištu. Primjerice, bolje ćete proći ako prodate gotovi ajvar, a ne samu papriku, a još ako se tome nadoda zajednički nastup više poljoprivrednika pod istim brendom, onda možemo puno napraviti.

 

Grude.com: Kad smo već spomenuli Imotsko-bekijsko polje, nažalost, svjedoci smo, da je ono već godinama u lošem stanju. Spomenuti projekt je dao smjernice kako to stanje poboljšati, pa vjerujete li da bi se moglo to dogoditi u skorije vrijeme i da bismo uskoro mogli gledati brojne, obrađene površine polja koje veže Grude i Imotski?
Ivan Budalić: Lokalna samouprava pomoći će poljoprivrednicima koliko god je u njezinoj moći, a na poljoprivrednicima je da odluče što će sa svojim obradivim površinama. Od raznih mjera preko poticaja pa do savjetovanja – trudit ćemo se naravno u što većoj mjeri pomoći poljoprivrednicima, i isto tako i prenijeti glas našega poljoprivrednika u Zagreb i Bruxelles. Što se tiče spomenutoga projekta, određene smjernice su ucrtane. Opet ponavljam da smo kolega Grizelj i ja u stalnom kontaktu i da ćemo učiniti sve da ovo naše područje učinimo boljim za život.

 

Grude.com: Postavit ću vam jedno pitanje, kad smo već kod poljoprivrednih projekata, a koje se u Grudama često spominje. A radi se o smilju. U Grudama i u Posušju, susjednim općinama, masovno se sadilo smilje, jedno vrijeme se samo o tome govorilo, a kad prijeđemo u Imotski, mnogi tvrde, ni spomena o tom bilju, premda su uvjeti za sadnju jednaki. Sad vidimo da cijena nije baš zadovoljavajuća, premda se još radi na tome da ona koliko – toliko zadovolji proizvođače. Zanima nas, prema sadašnjem dojmu, je li se u Imotskom možda nešto znalo pa se nije ulazilo u taj posao ili ljudi uopće nisu bili zainteresirani za sadnju?
Ivan Budalić: Ne vjerujem da se išta znalo. Barem ja takve informacije nisam čuo. Ne bih se složio da u Imotskom nema ni spomena o tom bilju. I kod nas postoje poljoprivrednici koji su uložili u smilje i koje je zatekla jednaka sudbina kao i poljoprivrednike iz Hercegovine. Žalosti me to što se događa ljudima koji su uložili svoj trud i novac za nešto što je kasnije postalo u najmanju ruku manje isplativo nego što su očekivali.

 

Grude.com: Nedavno je u Imotskom bio i premijer Andrej Plenković. Je li se razgovaralo o načinima pomoći gradu Imotskom?
Ivan Budalić: Naravno, razgovarali smo o gorućim problemima. Predsjednik Vlade pokazao je izuzetno dobro poznavanje situacije u Imotskom i to me veseli jer nam može pomoći jedino onaj koji je dobro upućen u cjelokupnu situaciju. Obišli su nas i mnogi ministri. Evo i naš Goran Marić, ministar državne imovine, Gruđanin koji je izrazito emotivno vezan uz Imotski, obećao je kako će duhansku stanicu – Doganu darovati Gradu. Prema dosadašnjim iskustvima sluha u Zagrebu sada ima, ali ponavljam ono što sam rekao na glavnom predizbornom skupu u Imotskom: moji suradnici i ja stalno ćemo od Zagreba tražiti ono što Imotski, kao kraj koji je najviše dao za Domovinu, zaslužuje.

 

Grude.com: Gospodine Budalić, pripadate braniteljskoj populaciji. Za kraj, mnogi vojnici HVO-a u BiH su obespravljeni potpuno, najmnogobrojniji narod u BiH pokušava kriminalizirati vojnike Hrvatskog vijeća obrane, pa koja bi bila vaša poruka kolegama branitelja u BiH i općenito poruka hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini?
Ivan Budalić: Svjestan sam da brojni unitaristi, separatisti i ekstremisti žele izbrisati Hrvate s prostora BiH i da se pri tome ne libe koristiti kojekakvim, u najmanju ruku opasnom radnjama. Onaj tko ne cijeni ulogu Hrvatskoga vijeća obrane, onaj tko negira da je Herceg-Bosna bila časna i poštena organizacija hrvatskoga naroda u BiH, taj ne voli ni Hrvate ni Bosnu i Hercegovinu. Tamo gdje nije bilo HVO-a i Herceg-Bosne, tamo danas nema ni Hrvata, konstitutivnoga naroda u BiH. Ako gledamo tako, onda postavljam pitanje: Što je onaj tko želi izbrisati konstitutivni narod i kriminalizirati njegovu povijest? Domovinski rat časna je i poštena pobjeda za slobodu hrvatskoga čovjeka. Hrvati u BiH pokazali su svoje junaštvo – od zaustavljanja tenkova na Pologu preko borbe u Hrvatskoj i BiH. Političke prilike moraju se popraviti u korist Hrvata, koji ne smiju biti preglasani i koji, između ostaloga, moraju imati RTV kanal na hrvatskom jeziku, koji će mlađe naraštaje pošteno informirati i educirati o njihovoj slavnoj povijesti. EU mora shvatiti da su Hrvati u BiH jamac europskih vrijednosti u toj zemlji. Tek tada, kada se situacija postavi na zdrave temelje, može se govoriti o ravnopravnosti. I nema poruke samo Hrvatima u BiH. Poruka je upućena svima nama – moramo biti jedinstveni u težnji da se Domovinski rat i Hrvatska povijest prestanu iskrivljavati i kriminalizirati.