Home Život Zbog hormona u piletini, djeca, osobito djevojčice, u pubertetu već s 5...

Zbog hormona u piletini, djeca, osobito djevojčice, u pubertetu već s 5 godina

SHARE

Uvećane grudi kod djevojčica predškolske dobi, genitalna dlakavost, akne i ostali simptomi ranog puberteta – sve su to simptomi zbog kojih se roditelji sve češće obraćaju pedijatrima. Sve više djece, a osobito djevojčica, dobiva sekundarne seksualne karakteristike.

Kako tvrde pedijatri, razlog tomu su hormoni u mesu i mlijeku.

U višedesetljetnoj pedijatrijskoj praksi Gordane Vuković ovakvih slučajeva je sve više. A uzrokuju ih izravno hormoni u mesu i mlijeku, tvrdi pedijatrica, prenosi N1.

“Kod curice, koja je jela samo piletinu, nakon izvjesnog vremena bila je izražena prava dlakavost, imala je tamne dlake genitalnog područja te smo joj zabranili jesti pileće meso i onda je to stalo. Očigledno se radilo o tome da je to pileće meso imalo hormone”, rekla je za N1 Gordana Vuković, specijalistica pedijatrije.

Spomenuti slučaj je slučaj devetogodišnje djevojčice, a i petogodišnjakinje su dolazile s jednakim simptomima. No, ne staje sve na tome.

“Kod hormona možete u kasnijoj dobi imati maligna oboljenja dojki, barem je tako opisano u literaturi. Ja nisam imala jer nemam te populacije. Kod dječaka se pojavljuju sterilnost i oboljenja prostate”, kazala je doktorica Vuković.

Veterinarski inspektori tvrde kako hormona na europskom tržištu ipak nema.

Proizvođači su pak našli način kako stati na kraj pravilnicima kada su u pitanju antibiotici koje, po svemu sudeći, obilno unosimo u organizam.

Profesor na Veterinarskom fakultetu pokazao je vodu koju je našao na jednoj bosanskohercegovačkoj farmi pilića – vodu punu antibiotika.

“Budući da je na sceni sveopća hipokrizija, onda su se “maheri” dosjetili i isključili antibiotike iz koncentrata, a počeli ih gurati kroz vodu za piće. Kod nas se antibiotici ne daju u krilca, koliko znam, nema antibiotika ni hormona intermuskularno, ali se daju preko vode”, rekao je Abdulah Gagić, profesor na Veterinarskom fakultetu.

Hormona u piletini kod nas načelno nema, ipak pedijatrijska praksa u kojoj je sve više djece rane dobi s obilježjima spolne zrelosti pokazuje drugačije.

Posljednjih godina piletina se najviše servira na trpezama u BiH zato što je i najjeftinija. Meso je to životinja za koje se najviše vjeruje da se hrane antibioticima i hormonima.

Djevojčice koje bi po prirodi stvari još trebale proživljavati djetinjstvo postaju žene. Sa šest ili manje godina sve više djece postaje spolno zrelo.

Iako nema službenih znanstvenih rezultata, hrabri stručnjaci prstom pokazuju u hranu kojom hranimo svoju djecu.

Na njihovoj “crnoj listi” našli su se hormonima nabijena piletina i mlijeko. “Uporaba hormona u proizvodnji mesa i mlijeka u pojedinim zemljama isključivo se provodi zbog brze zarade, a zdravlje ljudi stavljeno je u drugi plan. Ako znamo da hormoni u hrani utječu na to da životinje brže rastu, sazrijevaju i proizvode više, za očekivati je da se isto događa i ljudima koji jedu proizvode ovih životinja”, upozoravaju stručnjaci.