Home Društvo Frano Planinić: ‘Problem nedostatka stickera za vize je predimenzioniran’

Frano Planinić: ‘Problem nedostatka stickera za vize je predimenzioniran’

SHARE

Stupila je na snagu odluka koja ulakšava ulazak državljanima Arapskih zemalja u BiH. Arapski državljani moći će u BiH bez vize uz višekratnu Šengen dozvolu.

Šta je sa bh. državljanima, kuda i koliko daleko oni mogu bez viza? Koliko je BiH (ne)povezana sa svijetom i koliko lobira za olakšice pri putovanjima, u jutarnjem programu N1 televizije o ovim temama razgovarali smo s Franom Planinićem – pomoćnikom ministra vanjskih poslova za međunarodno pravne i konzularne poslove BiH.

BiH na godišnjem nivou izda oko 20.000 viza, a najveći dio čine turističke vize. Našu vizu trebaju, između ostalih državljani, Bahrein, Katar, Kuvajt, UAE. Saudijska Arabija, ali i Kina i Japan odakle turisti dolaze sve češće. Upravo iz ovih zemalja bilo je najavljeno da bi se dolasci mogli značajno i redukovati zbog nedostatka stikera. Da li je taj problem riješen?

“Ne vidim u čemu je bio toliki problem, pa se moralo dizati na medijsku razinu. Bili smo u proceduri nabavke stickera, jer se radi o vrijednosnim papirima. Procedura je drugačija od obične nabavke, a proizvodnju radi strana firma. Nije uopće bio toliki problem. Uvijek smo imali tzv. zlatnu rezervu u svojoj bazi. Imali smo na raspolaganju 5-6 hiljada stickera viza. Potražnja jeste bila porasla, pogotovo za Saudijsku Arabiju. Stalno imamo porast gostiju iz te zemlje. U odnosu na prošlu godinu imamo porast 130%, a prema procjenama to će ići i na povećanje od 150%. Posljednja odluka Vijeća ministara BiH omogućava ne ukidanje viza za Saudijsku Arabiju, već olakšanje ulaska sa Schengen vizom. To je modus koji će nam pomoći da olakšamo ulazak, da ne bi ulazili preko zemalja Schengena odnosno EU“, rekao je Planinić.

Bh. vlasti tvrde da je problem sa Saudijskom Arabijom riješen jer je Vijeće ministara BiH usvojilo odluku da državljani ove zemlje mogu ući u BiH ukoliko posjeduju vizu neke od zemalja Šengena. Ali da Ministarstvo vanjskih poslova mora više voditi računa o ovim stvarima.

Arapski investitori najavljuju povlačenje iz naše zemlje, a turističke agencije upozoravaju na velike posljedice po ovu granu privrede koje bi mogle nastati. Al Shiddi Grupacija je otkazala 24 leta, a ‘zaprijetili’ su povlačenjem projekata i investicija
iz BiH.

“Razloge za to treba tražiti negdje drugo, a ne u odjelu konzularnih poslova. Vizu treba posmatrati kao dozvolu ulaska u neku zemlju. Ne vidim modusa zašto bi neko išao za olakšanje viznog režima s obzirom na stanje koje trenutno vlada u arapskim zemljama i velike migracije stanovništva“, smatra Planinić.

Koliko naši ljudi putuju u arapske zemlje i da li je sigurno putovati?

“Mi redovno informišemo građane u putovanjima u druge države. Što se tiče sigurnosti, to zavisi od države do države“, rekao je Planinić.

Video N1 televizije s Franom Planinićem, pomoćnikom ministra vanjskih poslova za međunarodno pravne i konzularne poslove BiH pogledajte OVDJE.