Home Život Ovo su pretrage koje biste trebali raditi jednom godišnje

Ovo su pretrage koje biste trebali raditi jednom godišnje

SHARE

Mnogi idu liječniku samo kada nastane neki zdravstveni problem i tada je vrijeme za liječenje i “sanaciju štete.”

Da bismo očuvali naše zdravlje, dobra je odluka raditi redovite liječničke kontrole. Jednom godišnje trebali bismo napraviti osnovne pretrage krvi i urina. Te nam pretrage mogu pokazati razinu kolesterola, triglicerida, šećera, kreatinina, uree, jetrenih enzima…

Kolesterol je masnoća prisutna u krvi, a ako su količine te masnoće poveće, postoji veći rizik od nastanka srčanih bolesti i slabljenja cirkulacije. Nije dobro ni imati preniske razine kolesterola jer to ukazuje na sindrom nedovoljne apsorpcije hranjivih tvari, piše Večernji list.

Često osobe koje imaju povišenu razinu kolesterola u krvi imaju i povišenu razinu triglicerida, što ukazuje na prekomjeran unos loše, nezdrave hrane (ugljikohidrata i masti; alkohol, slatkiši, kruh, tijesto…) i opasnosti od razvijanja dijabetesa, opstruktivne žutice, hipofize štitnjače…

Pretrage krvi pokazat će i razinu šećera u krvi, a ako su vrijednosti povišene, to može biti znak razvoja šećerne bolesti te se osoba upućuje na daljnje pretrage. Koncentracija kreatinina u krvi ukazuje na kvalitetu rada bubrega. Povećane vrijednosti ukazuju na akutnu i/ili kroničnu bolest bubrega i opstrukciju mokraćnog sustava.

Urea nastaje u jetri i većina uree izlučuje se putem bubrega, dok se 40 – 60 posto vraća natrag u organizam. Povećane vrijednosti uree u krvi također ukazuju na akutnu i/ili kroničnu bolest bubrega.