Home Crna kronika MOSTAR Draško Mišić izgubio život na nepropisno obilježenom gradilištu!?

MOSTAR Draško Mišić izgubio život na nepropisno obilježenom gradilištu!?

SHARE

Smrt se mogla izbjeći, dovoljno je bilo da se propisno ogradilo i obilježilo mjesto gradilišta”, tvrdi HRS u svom priopćenju

Hrvatska republikanska stranka (HRS) upozorava na brojne propuste na mjestima izvođenja građevinskih radova u Mostaru zbog čega dolazi do brojnih nesreća, pa čak i sa smrtnim ishodom.

“Na nepropisno označenom i neograđenom gradilištu 25. lipnja život je izgubio žitelj Livna, na mjestu gdje su se ranije događale nezgode. Smrt se mogla izbjeći, dovoljno je bilo da se propisno ogradilo i obilježilo mjesto gradilišta”, tvrdi HRS u svom priopćenju te dodaju kako su brojne prometne nesreće prouzročene nepropisno označenim radovima.

HRS navodi da je službenim putem podnio više zahtjeva za inspekcijski nadzor izvođenja građevinskih radova na postavljanju kolektora.

Radilo se o prigovorima po pitanju vremena i kvalitete građenja, utvrđivanja osiguranja sigurnosti prometa, poštivanja sigurnosti u prometu te poštivanja načela neugrožavanja života, materijalnih dobara i susjednih objekata.

Zahtjevi za inspekcijski nadzor

“Hrvatska republikanska stranka je prvi zahtjev predala u listopadu 2015. godine za inspekcijski nadzor izvođenja građevinskih radova izgradnje kolektora zbog uvjerenja kako izvođač radova na javnoj cesti nije osigurao mjesto na kome se radovi izvode te je time ugrozio živote ljudi i djece”, navodi se u priopćenju te dodaje kako su u više navrata tijekom 2016. i 2017. ponovno zahtijevali inspekcijski nadzor, no nikada nisu dobili odgovor zbog čega su podnijeli žalbu Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva HNŽ, kao i županijskom inspektoru.

Iz HRS-a navode da su inspekcijske službe zakonski obvezne u zakonski zadanom roku izići na teren i sačiniti zapisnik, ne samo na pismenu prijavu, nego i na usmenu prijavu telefonskim putem.

“Nismo se umorili, ponovno smo prošli najprometnijim prometnicama grada i fotografirali eklatantno kršenje zakona i netransparentno trošenje novca poreskih obveznika, pa ćemo uputiti ponovni zahtjev za inspekcijski nadzor građevinskih radova te pokrenuti proces ispitivanja odgovornosti zbog smrti nesretnog Livnjaka”, poručili su iz HRS-a.

Nesretna smrt Draška Mišića u Mostaru: Livnjak Draško Mišić je prije nesretne smrti 24.lipnja sudjelovao u lakšoj prometnoj nezgodi. On je upravljao vozilom VW Jetta i kretao se iz pravca Mostara. Dolaskom na lokalitet Čekrk, južni izlaz iz grada, Mišić je započeo s polukružnim okretanjem kako bi se vratio nazad prema Mostaru. U tom je trenutku iza njega naišlo vozilo. Došlo je do kontakta između vozila, ali niti jedan vozač nije ozlijeđen u toj nezgodi. Nakon što su izašli iz automobila, Mišić je ne poznajući dobro teren, sišao s prometnice i stao na zid koji se nalazi niže kako bi se vjerojatno presvukao zaštićen od pogleda drugih. Nažalost, izgubio je ravnotežu i pao sa zida te nakon pada ostao mjestu mrtav. Spomenuti zid, s kojeg je Mišić nesretno pao i izgubio život, kao i lokacija na kojoj se nesretni slučaj dogodio, dio su gradilišta kolektora o kojemu govori HRS svojem priopćenju.